detox

Přecpaní po svátcích? Pomůže vám novoroční detox!

Vánoční svátky jsou bezesporu jedním z nejhezčích období, která většinou doprovází příjemná hřejivá atmosféra, pohádky, společný čas s rodinou a přáteli a samozřejmě i spousty lahodného jídla. Ačkoliv si dopřáváme tolik pochoutek, naše tělo nám za to příliš nepoděkuje. Často se nám odvděčí bolestmi břicha, nadýmáním a otokem.

Už vás nebaví po svátcích vypadat jako nafouklý balón? Nemusíte pro radu chodit daleko! Zkuste místo nesmyslných diet a ozdravných kúr náš rostlinný detox, který vám pomůže dostat se zpět do formy. Kromě viditelných změn se budete také cítit skvěle a plní energie. A pokud trpíte ztrátou libida, možná i pro vás máme lék.

Pryč s přebytečným cukrem!

Stoly oplývající cukrovím, sladkostmi a ořechy v čokoládě patří ke každé vánoční atmosféře. Tolik cukru nám ale může nadělit i několik zdravotních problémů. Velké množství cukru ve stravě totiž negativně ovlivňuje naše zažívání a často vede k zánětům ledvin. Tím, že se vyvarujete velkému množství cukru, pomůžete také játrům, které jsou významnou detoxikační jednotkou našeho organismu.

Jak na to? Vyškrtněte ze svého jídelníčku slazené nápoje a limonády a nahraďte je domácími ovocnými šťávami. Chuť na sladké můžete zahnat například sušeným či čerstvým ovocem. Vyplavte přebytečné cukry zvýšeným příjmem vody, který pomůže vašim játrům v hydrataci.

cukr

Zkuste do jídelníčku zařadit detoxikační potraviny

Pořád ještě máte dojem, že ovoce a zelenina nemůžou nic nabídnout? Nechte se vyvést z omylu! Většina nejsilnějších antioxidačních potravin pochází právě z rostlinné říše, která nabízí pestrou škálu ingrediencí, které můžete ve vašem vaření a pečení použít. Většinu z nich už jistě znáte, tak si nechte poradit, jak je nejlépe uplatnit ve stravě.

O našich nejoblíbenějších detoxikačních potravinách jsme se rozepsali v článku, který najdete ZDE.

antioxidanty

Doplňte potřebné vitamíny a minerály!

Vánoční tabule může být sice rozmanitá, ale co se týče výživové stránky, bývá často velmi chudá na vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje. Po svátcích ve stylu vánočního obžerství je tedy nejlepší obohatit naši stravu o vitamín B, C a D. Také byste měli zvýšit příjem vlákniny (k tomu vám pomohou ovesné vločky, o jejichž benefitech si můžete přečíst ZDE). Nezapomínejte ani na draslík, hořčík, zinek a vápník. Vždycky ale mějte na paměti, že není nutné polykat obrovské množství prášků, stačí se porozhlédnout po rostlinných alternativách!

Dalším pomocníkem při detoxu je správná dávka probiotik. Ta snadno zařadíte do jídelníčku pomocí bílých jogurtů. Potraviny bohaté na probiotika jsou také například kysané zelí, fermentovaná zelenina, kombucha nebo třeba kefír.

vitamíny

Koření a bylinky – zázračný lék a afrodiziakum zároveň?

Bylinky byly už po staletí používány napříč různými civilizacemi jako lék na nespočet onemocnění fyzického i psychického rázu. Koření je zase známo pro své silné antioxidační účinky. Málokdo ale ví, že pomocí těchto zázračných detoxikantů můžete pomoci i svému sexuálnímu životu.

Nejlepší afrodiziaka, která vám navíc pomohou při novoročním očištění jsou například rozmarýn, bazalka, kardamon nebo kurkuma – královna všech antioxidantů. A pak že detox musí být vždy nepříjemný!

koření a bylinky



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Recept na jemný pomerančový koláč

3 recepty na poctivé české polévky jako od maminky

Doporučujeme