zero waste

Konec plýtvání v novém roce – 4 tipy, jak vést ZERO WASTE domácnost

Ačkoliv žijeme v době, kdy jsme neustále obklopováni jednorázovými plasty, ani dnes není nemožné zredukovat odpad, který běžně vaše domácnost vyprodukuje. Brodíte se doma věčně igelitovými pytlíky a přebytečnými plastovými obaly? Máme pro vás několik tipů, jak přejít na bezobalovou domácnost a vyhnout se plastu obloukem.

Používejte termohrnky a termosky

Už téměř každý obchod, který nabízí Coffee to Go, používá jednorázové plastové kelímky, které upotřebíte během pěti minut a jejich osud končí v koši. Skvělou náhradou za tyto zbytečné odpadky jsou termohrnky a termosky! Nejen, že udrží váš nápoj déle teplý či studený, ale mají navíc krásný design, který vás přinutí zapomenout na běžné plastové kelímky. Jestli navíc sáhnete po variantě, která neobsahuje žádné plastové součástky, příroda vám poděkuje dvakrát.

termohrnky

Nakupujte v bezobalových obchodech

Pokud u vás takový obchod nemáte, nevěšte hlavu. I některé supermarkety u nás projevily zájem o zredukování množství plastu a začaly používat systém potravin „na váhu“. Jednoduše si tak odsypete požadované množství luštěnin, ořechů, semínek, ovoce či jiných produktů a cena je vám naúčtována dle váhy.

zero waste nakupování

Nezapomeňte, že každý nákup, který jste provedli bezobalově vyžaduje správné dózy, které vám pomohou adekvátně uskladnit veškeré pořízené potraviny. Nejlepším řešením je zužitkovat nádoby od medů, nakládané zeleniny, kompotů atd. Druhou možností je pořídit si uzavíratelné dózy a boxy dle vaší představy, které vám navíc poslouží i jako pomůcka k přenášení vašeho jídla do práce či jako uskladnění svačinek na cestu.

skladování potravin

Vyměňte igelitky za látkové tašky

Další tip, který si zamiluje každý milovník módy, jsou šik látkové nákupní tašky. Mají spoustu různých vkusných motivů a vzorů a jejich design hravě strčí do kapsy běžné potisky igelitových tašek. Jsou navíc lehké a dobře skladovatelné, takže pro ně vždycky najdete místo v kabelce nebo kuchyňském šuplíku.

látková taška

Kompostujte

Zalitujete občas toho, že většina bio odpadu, který vyprodukujete, končí automaticky v koši? Nemáte přístup k zahrádce, na které byste si vytvořili vlastní kompost? S tímto problémem vám hravě pomohou domácí kompostéry.

Nemusíte už vyhazovat odřezky zeleniny, slupky z ovoce a jiný rozložitelný odpad, stačí jen otevřít víko a využít zbytky na skvělé domácí hnojivo. Tento produkt potěší ty, kteří rádi pěstují vlastní zeleninu, bylinky či ovoce na balkónech nebo verandách, protože už nebudou muset shánět drahá a často nekvalitní hnojiva.

Pokud máte zájem dozvědět se o domácím kompostování více, přečtěte si náš článek o vermikompostéru a načerpejte novou inspiraci pro ekologičtější domácnost.

kompostér

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Recept na jemný pomerančový koláč

3 recepty na poctivé české polévky jako od maminky

Doporučujeme