ovesné vločky

Ovesné vločky… nuda nebo zázrak v kuchyni?

U žádného fitnessáka doma nesmí chybět pytel ovesných vloček. Už jste někdy přemýšleli, proč tomu tak je? Každý, kdo se orientuje ve zdravém stravování, dobře ví, že ovesné vločky jsou při dietě nezbytností. Není divu, jsou totiž plné vlákniny, která nastartuje váš metabolismus a zasytí vás na celé dopoledne. Přispívají navíc k čištění pleti a jsou skvělou prevencí trávicích potíží.

oves

Co se stane, když budete jíst vločky každý den?

  • Budete mít plno energie.
  • Snížíte riziko vzniku srdečních onemocnění.
  • Vaše pleť se pročistí.
  • Vaše svaly získají porci bílkovin před cvičením či náročným dnem.
  • Zbavíte se problémů s trávením.
  • Hladina cholesterolu ve vaší krvi se sníží.

Jak správně zařadit vločky do mého jídelníčku?

Nejvhodnější doba, kdy si pochutnat na porci ovesných vloček, je bezpochyby ráno. Snídaně je základem dne, proto by se měla skládat výhradně z plnohodnotné stravy. Nejlepší start dne je s mísou ovesné kaše v ruce. Je ale spousta možností, jak tento nutričně bohatý zázrak zařadit do jídelníčku.

Připadá vám ovesná kaše z pytlíku nudná a nezajímavá? Nebojte se vyzkoušet naše recepty, které jistě nadchnou i ty z vás, kteří ještě kouzlu vloček nepropadli.

Granola bars

Müsli tyčinky jsou už dlouho senzací mezi lidmi, kteří mají po ránu naspěch nebo chtějí zdravou svačinku do práce či školy. Ne každá zakoupená ovesná tyčinka je ale správná volba. Většinou totiž obsahuje spoustu zbytečného cukru a tuku. Jak tedy skoncovat s těmito nezdravými pochoutkami? Udělat si vlastní müsli tyčinku nikdy nebylo jednodušší! Zapojte fantazii a pochutnejte si na kombinaci vašeho oblíbeného sušeného ovoce a oříšků.

Ingredience:
(na 20 tyčinek)

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek puffované rýže
  • 1/2 hrnku arašídového másla
  • 1/2 hrnku javorového sirupu
  • 4 hrsti datlí (3/4 hrnku datlové pasty)
  • špetka soli
  • sušené ovoce
  • ořechy, semínka
  • proteinový prášek

Postup přípravy: 

V hrnci na plotně si rozpusťte arašídové máslo, javorový sirup a špetku soli. Pokud používáte datlovou pastu, rozehřejte ji společně s těmito ingrediencemi v hrnci. V opačném případě rozmixujte datle, které jste si několik hodin předem namočili ve vodě a smíchejte vzniklou hmotu s roztopenou směsí. Ve velké míse všechny sypké ingredience řádně promíchejte. Přidejte vaše oblíbené sušené ovoce a ořechy. Pro dochucení a obohacení o bílkoviny můžete přidat odměrku proteinového prášku. Tekutou a sypkou směs řádně propracujte rukama a natlačte na plech vyložený pečicím papírem. Tak vytvoříte velký plát, který dejte ztuhnout na 2 hodiny do lednice. Později nakrájejte do tvaru tyčinek a skladujte v lednici až 3 měsíce.

Náš tip: Jestli nechcete ztrácet čas s tvarováním a krájením tyčinek, pořiďte si formičky na vaše granola bars, díky kterým bude příprava této lahodné svačinky ještě jednodušší!

granola bars

Luxusní ovesné lívance ze 4 ingrediencí

K snídani či k večeři, lívance pokaždé vykouzlí úsměv na rtech a pohladí po duši mladé i staré strávníky. Jejich příprava je ale často náročná a zdlouhavá. S ovesnými vločkami si můžete takovou lahodnou pochoutku připravit už za pár minut, aniž byste odcházeli z kuchyně vyčerpaní!

Ingredience:
(pro 2 jedlíky) 

  • 4 banány
  • 4 vejce
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup přípravy: 

Rozmačkané banány smícháme s vejci, práškem do pečiva a ovesnými vločkami, které jsme si rozdrtili v mixéru na jemnou mouku. Na trošce oleje je smažíme z obou stran jako klasické lívance. Servírujeme s javorovým sirupem, ovocem nebo jinými oblíbenými pochutinami.

Náš tip: Docílit perfektního tvaru u lívanců je občas oříšek. S naší pomocí to tak být nemusí. Udělejte si fotogenickou snídani za skvělou cenu a bez námahy v našich lívanečnících.

ovesné lívance

Delikátní vláčné ovesné sušenky

Sušenky jsou už v každé domácnosti nutností. Ať už jsou odměnou po náročném dni nebo pouze pochoutkou, kterou si dopřejí mladí i staří, ne vždycky bývají nejzdravější. Kupované sušenky nás svým složením často odradí, tyto vynikající domácí sušenky, které se vám budou rozplývat na jazyku, vás naopak svou přípravou mile překvapí. Jsou vláčné, sladké a obohacené o lahodné sušené ovoce, co je ale nejlepší – můžete si je dopřát bez výčitek!

Ingredience: 

  • 3/4 hrnku másla pokojové teploty
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1 hrnek sušeného ovoce

Postup přípravy: 

Změklé máslo si vyšleháme s cukrem do jemné hmoty. Poté přidáme vejce a vanilkový extrakt a dál šleháme do hladka. Ve vedlejší míse smícháme mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici, sezamová semínka a vločky. Sušené ovoce si necháme nabobtnat ve vroucí vodě, kterou po 15 minutách slijeme. Po odkapání ho přidáme k mokré směsi, kterou následně smícháme se sypkými ingrediencemi. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 180 °C asi 10 – 15 minut. Sušenky by měly být velmi vláčné, proto je necháme alespoň 10 minut před konzumací vychladnout, aby se nám nerozpadly.

ovesné sušenky

Snídaně šampiónů – ovesná kaše

Neznáme lepší ranní nakopávač, než je pořádná mísa ovesné kaše k snídani. Může klidně konkurovat šálku kávy, bez kterého si většina z nás nedokáže představit start dne. Tento recept dává prostor vaší fantazii – každé ráno může provázet jiná kombinace chutí, která se bude snoubit v misce horké a lahodné kaše.

Ingredience: 
(na 1 porci) 

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 lžíce ořechového másla
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce oblíbených semínek či ořechů
  • oblíbené ovoce (sušené nebo čerstvé)

Postup přípravy:

Vločky a chia semínka jednoduše uvaříte v mléce do zhoustnutí a osladíte výslednou kaši javorovým sirupem. Zdobení je už jen podle vaší fantazie. Naše vločky jsme doplnili o tahini, maliny, borůvky, goji a semínka. Taková kombinace vás připraví na náročný den a zasytí vás na celé dopoledne.

ovesná kaše



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Vyrobte si kouzelné podzimní svícny, které prozáří váš domov

Lék na hlad aneb krémové polévky čtyřikrát jinak

Chai masala – kořeněný indický zázrak pro zahřátí těla i duše

Dýňová sezóna klepe na dveře – 4 recepty z dýně, které si zamilujete

7 druhů nádobí, které vám neodpustí mytí v myčce

Instagram
Doporučujeme