řecká kuchyně

Vůně kultur – tradiční řecká kuchyně

Rádi experimentujete v kuchyni? Baví vás objevovat nové chutě a vůně? Díky této speciální edici článků společně proletíme neznámými kulturami a zaměříme se na objevování nových receptů, které jsou pro naše klima neznámé. V tomto díle prozkoumáme taje řecké kuchyně, která toho může nabídnout více, než se na první pohled zdá.

Charakteristika

Je zcela běžné, že si při pomyšlení na řeckou kuchyni jako jediné vybavíme olivy a sýr feta. Ačkoliv jsou tyto tradiční ingredience základem typického řeckého jídelníčku, zdejší gastronomie je mnohem bohatší a některé pro vás možná neznáme pokrmy si určitě zamilujete.

Řecká kuchyně je proslulá především tím, že je velmi zdravá a používá čerstvé suroviny, a to hlavně pestrou paletu zeleniny. Za zmínku stojí například lilek, cuketa, okurky, rajčata, artyčoky nebo třeba česnek. Při návštěvě Řecka nezapomeňte ochutnat zdejší ovoce, zejména čerstvé vodní melouny, broskve, nektarinky, citrony, pomeranče a kum quat (zvláštní hybrid mezi pomerančem a citronem). Díky chovu ovcí a koz je pro zdejší jídelníček typické pojídání sýrů (nejznámější je pro nás jistě slaný sýr feta, který se používá do salátů). Řecko je také významným producentem oliv. Ty jsou nejen surovinou převažující v kuchyni a kosmetice, ale z olivového dřeva ze také vyrábí nábytek a z kořene stromu například dýmky.

Z masa je zde oblíbené především skopové, jehněčí, drůbeží a ryby.

Jelikož si Řekové rádi pospí, oběd se tradičně podává až kolem druhé či třetí hodiny odpoledne. Poté následuje siesta a na večeři si počkáte až do devíti hodin večer.  Co se týče jídla, není třeba pospíchat. Řekové jsou požitkáři a jsou schopni večeřet několik hodin a mezitím konverzovat a popíjet víno. Možná proto poznáte místní obyvatele podle širokého úsměvu na tváři a plného spokojeného břicha. No neměli bychom si z nich brát občas příklad?

Recepty

Řecký salát

Asi nejtypičtější řecký pokrm se podává jako příloha/předkrm k hlavnímu jídlu, ale můžete ho konzumovat jako plnohodnotnou večeři či oběd, pokud ho doplníte o pár krajíců chleba. Tradičně se skládá z nakrájených okurek, rajčat, červené cibule, oliv, olivového oleje a sýru feta. Bylinky jako například sušené oregano nesmí chybět. V řecké restauraci očekávejte obrovskou porci, o kterou se můžete podělit s přáteli nebo rodinou.

řecký salát

Moussaka

Jméno tohoto pokrmu není vůbec neznámé. Je možné, že jste se s ním už někdy setkali, jen nevíte, co si pod tímto názvem představit. Moussaka patří mezi vůbec nejoblíbenější řecká jídla, která každoročně lákají turisty do místních restaurací. V pravém řeckém receptu naleznete suroviny jako lilky, cukety, mleté maso, rajčata, bešamelovou omáčku a vejce.

Ingredience na spodní vrstvu:

  • 3 brambory
  • 2 menší cukety
  • 2 lilky
  • olivový olej

Ingredience na masovou část:

  • 1 cibule
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 g mletého masa
  • 400 g krájených rajčat
  • petržel a bazalka
  • 1 lžička tymiánu a skořice
  • cukr
  • sůl a pepř

Ingredience na bešamel:

  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 750 ml mléka
  • sůl, pepř, muškátový ořech (špetka)
  • 100 g strouhaného sýra
  • 3 žloutky

Postup přípravy:

Lilky a cukety nakrájíme na pruhy a smažíme v oleji na pánvi cca 5 min. Poté je necháme okapat na utěrce. Brambory si oloupeme a nakrájíme na plátky.

V hluboké pánvi osmažíme na oleji česnek a cibuli nakrájené nadrobno. Poté přidáme koření (tymián, skořici) a cukr. Když základ zkaramelizujeme, je čas přimíchat do směsi maso. To je třeba opéct do zlatova. Až potom přidáme rajčatový protlak a krájená rajčata. Směs necháme na mírném plamenu zredukovat a dochutíme bylinkami (petržel a bazalka) a pepřem se solí.

Bešamelovou omáčku si připravíme osmažením mouky na másle, do kterých poté přimícháváme postupně mléko, dokud nevznikne hladká omáčka. Tu dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a zahustíme strouhaným sýrem. Nakonec přidáme žloutky a jemně šleháme.

Začneme vrstvit moussaku do zapékací misky. Nejprve nakrájené brambory, lilky a cukety. Poté vrstvu masa v rajčatové omáčce a navrch bešamel.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C na cca 40 minut.

moussaka

Baklava

Milovníci sladkého teď jistě zaplesají, protože tento tradiční dezert je skutečně zuby kazící. Nejčastěji se připravuje ze speciálního listového těsta, které se vrství společně s pokrájenými ořechy a zalévá se sladkým cukrovým sirupem či medem. Tento „řecký štrůdl“ se poté peče v troubě a konzumuje vychladlý s vanilkovou zmrzlinou. Rozhodně se nejedná o pochoutku, kterou by si člověk mohl dopřát každý den, ale za vyzkoušení rozhodně stojí.

baklava

 

Tzatziky

Tato omáčka pro většinu z nás není nic neznámého. Minimálně název tohoto pokrmu každému něco řekne. Tzatziky dostanete v Řecku typicky jako předkrm nebo jako omáčku v gyrosu. Recept je naprosto jednoduchý a většinu surovin najdete běžně i ve vaší lednici. Postačí vám bílý jogurt, okurky, česnek, olivový olej, pepř a sůl. Přidat můžete také citronovou šťávu a bylinky jako kopr nebo petržel.

tzatziky



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Doporučujeme