kubánské congri úvodní

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Kubánská kuchyně je plná lahodných chutí, vůní a barev. Pokud bychom však měli vybrat jeden recept, který vám představíme, bude to zajisté kubánské congri. Směs rýže a fazolí s dokonale měkkým masem a tradičními smaženými banány. Vyzkoušejte tuto nezvyklou, ale naprosto vynikající kombinaci a připravte své rodině ochutnávku tradiční kubánské kuchyně!

Co potřebujeme:

Congri: 

  • 1/2 hrnku černých fazolí
  • bílá rýže
  • olej
  • 1/2 cibule
  • 1/2 zelené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce octa
  • sůl a pepř dle chuti

Maso: 

  • 600-800 g vepřové plece
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce sladké papriky
  • mouka na zaprášení
  • sůl a pepř

Smažené banány: 

  • 2 plantainy (neboli plantýny)
  • olej na smažení
  • sůl

Jak na to:

Nejprve si uvaříme 1/2 fazolí s 6 hrnky vody v tlakovém hrnci. Stačí nám 20 minut a poté fazole přecedíme. Pozor, vodu z uvařených fazolí si necháme, použijeme ji na vaření rýže! Do menšího kastrůlku si nalijeme asi lžíci oleje. Přidáme nakrájenou cibuli, půl zelené papriky, nasekaný česnek, bobkový list, kmín, bazalku, pepř a oregano. Na mírném plamenu necháme rozvonět tento aromatický základ. Vodu, která nám zbyla po vaření fazolí ochutíme lžící bílého vína, lžící octa a solí. Přidáme náš aromatický základ a nakonec i rýži. Necháme vařit, dokud není rýže hotová. Poté přidáme uvařené fazole a dochutíme solí a pepřem.

Maso si nakrájíme na kostičky a smícháme ho s prolisovaným česnekem a sladkou paprikou. Na oleji si osmažíme cibulku dozlatova a přidáme k ní zatáhnout naše namarinované maso. Jakmile je masíčko pěkně opečené, zaprášíme ho moukou, necháme chvíli rozvonět a podlijeme vodou. Maso můžeme dusit přímo na plotně, ale nejlepší je ho i s kastrolem dát do trouby a postupně dopékat. Nezapomínáme podlévat vodou. Dusíme do změknutí a dochutíme solí a pepřem.

Dva zelené plantainy si oloupeme a nakrájíme na tlustší plátky. Na pánvi si rozpálíme olej a osmažíme je z obou stran, dokud nejsou zevnitř měkké a svrchu pěkně zlaté a křupavé.

Servírujeme se salátkem, cibulí, rajčaty či jinou čerstvou zeleninou dle chuti.

kubánské congri



Komentáře

  1. Prosím nejsem znala v cizí zelenině,přiznávám že jsem v tohle dosti blbá.Muze mi někdo vysvětlit co je to za zeleninuPlaitaij?Opravdu nemám ani tušení co to je za zeleninu.Dekuji moooc za vaši pomoc s odpověď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Doporučujeme