tapioka

Tapiokové perly – poklad Jižní Ameriky

Slyšeli jste už někdy pojem „tapiokové perly“? Ať už jste se s tímto zvláštním názvem v minulosti setkali nebo ne, určitě ještě nevíte, o jak fantastickou potravinu se ve skutečnosti jedná. Pojďme se tedy společně podívat na to, co jsou vlastně tyto perly zač a jak je využít.

Co jsou tapiokové perly?

Takzvaná tapioka je škrob získávaný z bílé dužiny kořene rostliny maniok. Ten pochází původem z Jižní Ameriky a již zmíněný škrob se zde používá obdobně jako u nás. Skvěle se hodí k zahušťování, ale lze z něj připravit spoustu dalších zajímavých pokrmů.

Tapiokové perly jsou vhodné i pro alergiky, protože neobsahují lepek. Jsou lehce stravitelné, a proto je ocení i lidé se zažívacími problémy. Mějte ale na paměti, že jsou také velmi kaloricky bohaté a s množstvím by se to tedy nemělo přehánět. Díky vysoké výživové hodnotě je lze využít jako plnohodnotnou svačinu pro děti či lidi, které trápí obtíže s trávením.

bubble tea

Jak je připravit?

Tapiokové perly lze připravit na mnoho způsobů. Nezůstaneme jen u zahušťování omáček či polévek. Nejznámějšími pokrmy, ve kterých najdete tapiokové perly jsou například různé druhy tapiokových pudinků nebo oblíbené trendy pití – bubble tea. Velikostně největší perly se používají právě do zmíněných čajů bubble tea, ty nejjemnější potom do kaší a pudinků.

Samotné perly jsou zcela bez chuti, je tedy nutné je osladit (například zdravým sirupem) a nejlépe zkombinovat s kyselejším ovocem, které pokrmu dodá ten správný šmrnc.

Pokud jsme vás alespoň trochu nalákali tuto potravinu vyzkoušet, ukážeme vám, jak si připravit domácí tapiokový pudink s ovocem.

tapiokový pudink

Recept na tapiokový pudink s ovocem

Ingredience: 
(na 2 porce)

  • 50 g tapiokových perel (přes noc namočených ve vodě)
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 100 g ovoce dle chuti

Postup přípravy: 

Tapiokové perly přes noc namočíme do vody a necháme je nabobtnat. Druhý den přebytečnou vodu slijeme a nahradíme ji 250 ml rostlinného mléka. Základ osladíme a přivedeme k varu.

Pudink vaříme cca 10 až 15 min, dokud nezačne houstnout a perly nejsou průhledné. Poté odstavíme z plotny a můžeme servírovat do mističek. Vychladlý pudink zdobíme čerstvým nebo mraženým ovocem dle chuti.

Nejlepší kombinaci tapiokové perly tvoří s čerstvým mangem, kiwi, lesním ovocem, višněmi či malinami.

tapiokový pudink 1



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Velký bramborákový speciál

Prodlužte si léto s lahodným domácím frappé!

Cuketové hody jsou opět tady – 3 recepty, které musíte zkusit

Domů i na výdejko zdarma! Startuje největší letní akce se Zásilkovnou!

Tapiokové perly – poklad Jižní Ameriky

Doporučujeme