přílohové saláty

4 skvělé přílohové saláty na grilování

Jistě se téměř všichni shodneme na tom, že šťavnatý kus masa z grilu nic nepřekoná. Ačkoliv ho ale všichni milujeme, samotné maso se nám často brzy přejí a začne nás nudit. Nemluvě o tom, že riskujeme bolesti břicha, nepříjemnou plynatost a další trávící obtíže.

Když maso doplníte lehkým salátkem, vaše tělo vám poděkuje, a navíc si vaše přátele a rodinu získáte skvělým novým receptem. Nechte se inspirovat našimi tipy na vynikající přílohové saláty, které se hodí na každou grilovačku!

Salát tabbouleh

Ingredience: 

  • 1 hrnek vařeného bulguru
  • 2 hrnky jemně nakrájené okurky
  • 2 hrnky jemně nakrájených rajčat
  • 1-2 lžičky soli
  • hrst nasekané petrželky kadeřavé (asi 6 stonků)
  • hrst nasekané máty (asi 6 stonků)
  • 2/3 hrnku nasekané jarní cibulky
  • 2/3 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 6 lžic citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku

Postup přípravy: 

Nejprve si uvaříme bulgur dle návodu, poté ho scedíme a necháme ho vychladnout. Mezitím si jemně pokrájíme okurku, rajčata a cibulku. Tuto zeleninu prosolíme (cca 1 lžička) a necháme odstát, dokud nepustí vodu. Tu vymačkáme, aby náš salát nebyl moc vodový. Velmi jemně si nasekáme veškeré bylinky a stroužky česneku.

Všechny naše připravené ingredience si smícháme ve velké míse. Poté přidáme citronovou šťávu, olivový olej a celou směs dosolíme zbytkem soli.

tabbouleh

Pikantní salát z kukuřice a balkánského sýra 

Ingredience: 

  • 3 hrnky vařené kukuřice
  • 1 balení balkánského sýra
  • 1 chilli paprička
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1-2 lžičky sladidla (agáve sirup)
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

Vařenou kukuřici smícháme s nadrobeným balkánským sýrem a jemně nasekanou chilli papričkou. Dresing si připravíme smícháním olivového oleje, dijonské hořčice, citronové šťávy a sladidla, které spolu vyšleháme do jemné pěny. Poté připravený salát zalijeme dresingem a dochutíme solí a pepřem.

salát z kukuřice a balkánu

Salát z grilované zeleniny

Ingredience: 

  • 2 velké červené papriky
  • 2 menší cukety
  • 1 lilek
  • 2 červené cibule
  • 2 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 hrnku balzamikové redukce
  • 1/3 hrnku olivového oleje + olej na grilování
  • 1/4 hrnku nasekané petrželky
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

Zeleninu si nakrájíme na stejně velké kousky, které potřeme olivovým olejem a zlehka posolíme. Poté je můžeme přesunout na gril. Můžete použít i gril elektrický, díky němuž si můžete vychutnat grilování i z pohodlí domova.

Mezitím si připravíme dresing smícháním balzamikové redukce, olivového oleje, česneku, soli a pepře. Do zálivky přidáme i jemně nasekanou petrželku a můžeme ji smíchat s vychladlou grilovanou zeleninou.

salát z grilované zeleniny

Ďábelská mangová salsa

Ingredience: 

  • 2 velká manga
  • 2 střední rajčata
  • 1 malá červená cibule
  • 1 čerstvá jalapeno paprička
  • 4 lžíce jemně nasekaného koriandru
  • 4 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Postup přípravy: 

Manga si nakrájíme na menší kostičky a to samé provedeme i s rajčaty. K základu přidáme jemně nasekanou červenou cibuli, jalapeno papričku a koriandr. Salsu dochutíme čerstvě vymačkanou limetkovou a citronovou šťávou a špetkou soli.

mango salsa



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Recept na jemný pomerančový koláč

3 recepty na poctivé české polévky jako od maminky

Doporučujeme