kombucha úvodní

Kombucha – zázrak plný probiotik

Podzim už pomalu přichází a s ním i období chřipek, rýmy a oslabené imunity. Prudké ochlazení a deštivé podnebí může mít na naši obranyschopnost velmi negativní vliv. Především naše střevní mikroflóra trpí a často nás obtěžují potíže s trávením a střevní chřipky. Je proto třeba nezanedbat prevenci a zásobovat tělo tolik potřebnými probiotiky.

Většina z nás sáhne po doplňcích stravy z lékárny. Věděli jste ale, že si dobrou prevenci můžete obstarat i u vás doma? Pojďte dnes s námi prozkoumat zázrak jménem kombucha.

Co to vlastně je? 

Kombucha je fermentovaný nápoj, který se připravuje kvašením čaje pomocí takzvané scoby. Pod tímto názvem se skrývá symbiotická kolonie bakterií a kvasinek, které požírají cukr v čaji a tím nápoj fermentují.

Proč jsou fermentované potraviny tak zdravé pro náš organismus se dočtete v našem článku o zdravém kvašení.

kombucha v nádobě

Čemu pravidelné pití kombuchy přispívá? 

  • vysoký obsah probiotik pomáhá správnému trávení a celkovému zdraví vašeho trávícího traktu
  • některé typy čaje mohou přispívat ke snížení cholesterolu
  • vitamíny a minerály podporují váš imunitní systém

Upozorňujeme, že zatím neexistuje mnoho studií, které by pozitivní účinky kombuchy na naše zdraví prokazovaly. Přesto osobní zkušenosti uživatelů dokazují, že při pravidelné konzumaci dochází ke zlepšení trávení.

Na co si dávat pozor?

Pití kombuchy se nedoporučuje těhotným či kojícím ženám. Také bychom měli obezřetně sledovat obsah cukru. Pozor by si měli tedy dávat především diabetici nebo lidé, kteří si hlídají štíhlou linii. V tomto případě doporučujeme užívat jednu skleničku kombuchy denně.

kombucha v lahvi

Jak na přípravu? 

Ingredience:
(na 2 lahve) 

  • 8 g sypaného čaje (černý nebo zelený)
  • 170 g cukru
  • 1 mateřská scoby

Postup přípravy: 

Čaj vylouhujeme společně s cukrem dle návodu. Scedíme ho do velké (nejlépe skleněné) nádoby a necháme úplně vychladnout. Poté přidáme scoby a nádobu přikryjeme utěrkou či kapesníkem, který uchytíme gumičkou. Udržujeme ji na chladném a temném místě.

Jemně perlivá a nakyslá kombucha nám vznikne přibližně za 7 dní (tuto dobu doporučujeme). Pokud se rozhodneme čaj fermentovat déle, výsledná kombucha bude kyselejší a štiplavější na jazyku. Za tuto dobu vyjmeme mateřskou kulturu, opláchneme ji pod vlažnou vodou a můžeme znovu připravovat nálev.

Pokud nepřipravujete nálev pravidelně, lze scoby uchovávat lehce ponořenou v nálevu klidně i měsíc, pokud je v chladném prostředí.

Hotovou kombuchu přelijeme do uzavíratelných lahví, které vždy uchováváme v lednici. Do tohoto výluhu lze přidávat i plátky citrusů, ovoce, bylinky či zázvor.

kombucha ve sklenici



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Vánoce jsou tady! 3 skvělé recepty na netradiční cukroví!

Jak na dokonalé svařené víno

Tradiční americký dýňový koláč

Tip na nedělní oběd: květák na pomerančích

Co vařit, když stůněme? 3 osvědčené recepty!

Doporučujeme