dýně fitness

Dýně ve fitness vaření – 3 skvělé recepty

Sezóna dýní nám již tradičně klepe na dveře a s ní přichází i přemýšlení, jak všechnu úrodu spotřebovat. Každoročně se vám snažíme přinášet inspiraci na originální pochoutky, kterými oslníte vaše strávníky. Letos tomu není jinak. Tentokrát si ukážeme, že se dýně skvěle hodí do fitness vaření a ocení ji především ti, kteří se snaží udržet si štíhlou linii.

Proč je dýně vhodná do fitness kuchyně? 

  • má nízkou kalorickou hodnotu
  • obsahuje velké množství vitamínů a minerálů
  • díky obsahu antioxidantů působí jako prevence proti vzniku chronických onemocnění
  • vitamíny A a lutein pomáhají chránit náš zrak
  • je skvělým zdrojem vlákniny, která nám pomáhá ve správném trávení

Recepty

Další skvělou vlastností dýně je, že je její využití velmi variabilní a hodí se proto do sladké i slané kuchyně. Můžeme ji péct, vařit, smažit, udělat z ní pyré nebo ji servírovat v celku plněnou směsí. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Proteinový salát z čočky

Ingredience:
(na 2 – 3 porce) 

  • 2 hrnky vařené hnědé čočky
  • 1 malá dýně hokaido
  • 1/2 cibule
  • 1 okurka
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • bylinky (rozmarýn, tymián)

Postup přípravy: 

Dýni hokaido si oloupeme a nakrájíme ji na menší kostičky. Ty potřeme trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Poté je dáme péct do trouby předehřáté na 200°C, dokud nejsou uvnitř měkké a svrchu opečené do křupava.

Mezitím si uvaříme čočku do změknutí a necháme ji vychladnout. Také osmažíme 1/2 cibule na troše oleje.

Dresing si připravíme smícháním olivového oleje, medu, hořčice, citronové šťávy a bylinek. Dle chuti osolíme a opepříme.

Poté upečenou dýni smícháme s uvařenou čočkou, osmaženou cibulkou a jemně pokrájenou oloupanou okurkou. Servírujeme zakápnuté naším dresingem.

salát z čočky a dýně

Letní power bowl s kuřecím prsíčkem a dýní

Ingredience: 
(na 2 porce) 

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 a 1/2 hrnku pohanky
  • 1/2 dýně hokaido
  • 1 avokádo
  • 1 mrkev
  • míchaný salát (čekanka, špenát, ledový salát, rukola)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

Dýni hokaido si oloupeme a nakrájíme ji na menší kostičky. Ty potřeme trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Poté je dáme péct do trouby předehřáté na 200°C, dokud nejsou uvnitř měkké a svrchu opečené do křupava. Můžeme také použít gril.

Kuřecí prsa dobře osolíme a opepříme a potřeme je olejem. Následně je pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 20 – 25 min. Poté je necháme odležet a nakrájíme je na plátky.

Dresing si připravíme smícháním prolisovaného česneku, tahini pasty, medu, hořčice a citronové šťávy. Dle chuti osolíme a opepříme.

Do hluboké misky vrstvíme nejprve míchaný salátek a poté přidáváme všechny naše zbývající ingredience – kuřecí prsa, opečenou dýni, nakrájenou mrkev a avokádo. V neposlední řadě vše zakápneme naším dresingem. Můžeme servírovat s pickles (kvašenou zeleninou)

letní power bowl

Extra proteinové lívance z dýně

Ingredience: 
(na 3 – 4 porce) 

  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 8 bílků
  • 2 hrnky vanilkového proteinu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku

Postup přípravy: 

Všechny ingredience spolu smícháme v hladké těsto. To následně smažíme na oleji cca 5 – 7 min. V polovině je otočíme, aby se lívance opekly rovnoměrně z obou stran. Servírovat můžeme s řeckým jogurtem, javorovým sirupem či ovocem.

proteinové lívance z dýně



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Vánoce jsou tady! 3 skvělé recepty na netradiční cukroví!

Jak na dokonalé svařené víno

Tradiční americký dýňový koláč

Tip na nedělní oběd: květák na pomerančích

Co vařit, když stůněme? 3 osvědčené recepty!

Doporučujeme