správné opalování

Jak se správně chránit před sluníčkem

Někteří z vás už jistě ví, že krém s ochranným faktorem je nejdůležitější součástí vaší denní rutiny. Jak ho ale správně používat, to už možná nevíte. Abyste se vyvarovali chyb při aplikaci SPF, připravili jsme si pro vás několik tipů, jak se správně chránit před sluníčkem.

Co je to SPF?

Pokud ještě tento pojem neznáte, je na čase se s ním seznámit. SPF je zkratkou pro anglický Sun Protection Factor – neboli ochranný faktor proti slunci. Chrání vaši pokožku před nebezpečným UV zářením, protože ho vstřebává a zabraňuje tak poškození od slunečního záření.

Jak správně zařadit krém s SPF do vaší každodenní rutiny si přečtete v našem článku o správné denní péči o pleť.

dívka s opalovacím krémem

Jak vysoký faktor zvolit?

Všichni jistě víte, že se ochranný faktor udává společně s číslem, např. SPF 10. Co to ovšem znamená, to už možná nevíte. Toto číslo nám ukazuje, jak dlouho jsme chráněni před slunečním zářením, než dojde k poškození/spálení. Vždy bychom měli zvolit alespoň SPF 30, abychom plnohodnotně chránili naši pokožku. Pokud ale máte citlivější kůži, je žádoucí zvolit faktor vyšší.

  • Normální a smíšená pleť: SPF 30
  • Zralá pleť: SPF 50 (je náchylnější k poškození)
  • Citlivá pleť se sklonem ke kožním onemocněním: SPF 50

dívka s opalovacím krémem 2

Kolik krému použít?

Podle průzkumů běžný člověk používá přibližně 25-75 % doporučeného množství opalovacího krému. Abychom maximalizovali ochranu, kterou nám SPF poskytuje, musíme také používat správné množství přípravku. Kolik to ale je? Odborníci doporučují aplikovat každý den 2 mg krému na cm2. To je samozřejmě pro běžného člověka naprosto abstraktní pojem. Nebojte, i na to jsme mysleli!

Dle tohoto propočtu byste měli používat alespoň:

  • 1/4 lžičky krému na obličej (množství krému, které pokryje dva prsty vaší ruky)
  • 45 ml krému na celé tělo 

holčička s opalovacím krémem

Jak často ho používat?

Ani ochranný faktor není vždy stoprocentní. Zvlášť, když ho aplikujete ráno a do večera jste vystaveni slunečnímu záření. Během dne se film, který opalovací krém na našem obličeji a těle tvoří, rozpadá. Praská vlivem pocení, nečistot, mastnoty a mechanického poškození. V létě navíc trávíme čas v bazénu, nebo dokonce u moře. Proto bychom měli dbát na častou reaplikaci.

Pokud se snažíte maximálně zajistit bezpečí vaší pokožky, doporučuje se mazat opalovacím krémem každé 2 hodiny. V případě pobytu u vody je nutností namazat se po každém koupání (a to i v případě, že používáte voděodolný opalovací krém).

záda s opalovacím krémem

Shrnutí:

  • SPF je označení pro ochranný faktor proti slunci
  • Pro správnou ochranu pleti byste měli používat alespoň SPF 30 (s citlivostí a stářím pokožky se faktor zvyšuje)
  • Doporučené množství jsou 2 mg krému na cm2
  • Nesmíme zapomínat ochrannou vrstvu obnovovat a mazat se přibližně po každých 2 hodinách


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Doporučujeme