avokádo náhled

Jak si vypěstovat vlastní avokádo

Přemýšleli jste už někdy nad tím, kolik pecek z avokáda ročně vyhodíte do koše nebo na kompost? Máte rádi zahradničení, jste blázni do domácích rostlinek nebo prostě hledáte cool doplněk do vaší domácnosti? V tom případě jste tady správně! Dnes si totiž společně ukážeme, jak si vypěstovat avokádovník už dnes u vás doma.

pecka z avokáda

Příprava pecky

Jak jistě víte, uvnitř avokáda se nachází velká oválná či kulatá pecka, kterou musíte před konzumací odstranit. Pokud ji chcete zasadit, nejprve je nutné ji zbavit povrchové hnědé slupky. Pecku stačí na den ponořit do vody, aby slupka změkla a poté ji lze bez problému oloupat.

Do takto připravené pecky zapíchneme tři párátka, díky čemuž můžeme spodní část ponořit do sklenice naplněné vodou (obrázek pod textem). Vrchní část by měla zůstat nad vodou. Postupně se totiž začne otvírat a do 8 týdnů bychom měli pozorovat rozrostlé kořínky a zelený šlahoun na špičce pecky.

avokádo ve vodě

Sázení

Jakmile jsou kořeny ve sklenici dobře prorostlé a tlusté a svrchu pecky nám vyrostl dostatečně dlouhý listy posetý šlahoun, přichází čas naši rostlinku přesadit do hlíny. Avokádu se daří především v kyselejší půdě, která nesmí být moc promáčená.

Někdy se doporučuje nejprve avokádo zastřihnout a počkat, až se znovu obalí lístky. Tento krok ale můžete vynechat.

Vršek pecky se šlahounem necháme stále vyčuhovat z hlíny. Rostlinku postavíme na slunné místo a pravidelně kontrolujeme vlhkost hlíny, která nesmí být příliš mokrá.

zasazené avokádo

Růst

Abychom dosáhli hustě porostlého košatého avokádovníku, musíme ho pravidelně zastřihovat, a to po každých 15 cm růstu. Rostlinka nám také poděkuje, protože se jí uleví. Za 3 roky bychom měli mít krásně vzrostlou rostlinku s dřevnatým stonkem. Můžeme ji nechat na svém okně, nebo ji přemístit například na terasu.

Jistě se ptáte, zda vám bude rostlinka plodit avokáda! Odpověď je MOŽNÁ. Pokud počkáte dostatečně dlouho a budete se o váš stromek dobře starat, možná se vám podaří vypěstovat domácí avokádo. Naše přírodní podmínky nám bohužel neumožňují pěstovat velké stromy na zahradě, ale naděje umírá poslední.

avokádo na stromě



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Doporučujeme