Jak zazimovat muškáty

Jak zazimovat muškáty

Podzim je tu, a to znamená, že se pomalu rozloučíme s krásně kvetoucími truhlíky na parapetech. Sezóna muškátů už končí, začíná sezóna dýní a vřesů. Ale aby vám na jaře vše opět krásně kvetlo, nemusíte každý rok investovat do nových a nových rostlinek. Zkuste letos své poctivě vyšlechtěné muškáty zazimovat a na jaře se vám opět odmění bohatou kvetoucí nadílkou – dokonce ještě krásnější než letos.

Kdy zazimovat a jak muškáty připravit

Nejvhodnější chvílí pro uložení rostlinek do zimoviště je čas těsně před prvními mrazíky. Ale pokud to náhodou nestihnete, ještě není vše ztraceno. Muškáty by měly bez problému trochu toho mrazu vydržet, nečekejte však dlouho. Nezapomeňte ani na to, že už nějakou dobu před zazimováním je potřeba pilná příprava. S postupným ochlazováním (tedy často již koncem léta) je třeba omezit zálivku a přestat květiny hnojit. Omezíte tak další výrazný růst.

Před samotným zazimováním je odstraňte suché a zažloutlé listy a seříznětet výhonky, které by růstem mohly rostlinu v zimě vysilovat. Řez by měl být hluboký, postačí nechat pouze pár cm, nejvhodnější je řez kousek nad kolénkem. Před zazimováním můžete také použít preventivní postřik proti škůdcům a plísním.

zazimování muškátů

Kam umístit a jak o rostliny pečovat

Způsobů, jak muškáty zazimovat, je více. Nejčastější je však způsob uložení do chladnějšího místa k „zimnímu spánku“. Takto můžete muškáty uložit buď v nádobě, ve které je pěstujete, nebo je před uložením šetrně rozesadit do menších květináčků.

Pokud jde o to, kam na zimu rostliny uložit, budete potřebovat chladnější místo s dostatkem světla. Světlo je hodně důležité, aby nedocházelo k vytahování výhonků a tím také vysilování rostliny. Ideální teplota pro zazimování se odvíjí od druhu muškátů – muškáty převislé preferují teplotu 8–12 °C, muškáty vzpřímené cca 10–12 °C a muškáty anglické (velkokvěté) je dobré zazimovat při teplotě do 10 °C. Pro zazimování vám dobře poslouží zimní zahrada, zasklená lodžie, nevytápěná chodba, dílna nebo třeba garáž s okny.

Ani v zimě byste samozřejmě neměli zapomínat na péči. Je důležitá kontrola, zda není rostlina napadena škůdci, i zalévání. Zálivka by měla být střídmá, stačí třeba 2x do měsíce. Je důležité nechat mezi jednotlivými zálivkami substrát částečně vyschnout. Pokud by půda zůstávala příliš mokrá, muškáty by mohly začít uhnívat.

zazimování muškátů

Trik našich babiček

Pokud nemáte k dispozici chladnější místnost s dostatkem světla, je možné muškáty zazimovat i ve tmě – například ve sklepě. Poslouží k tomu trik našich babiček, které rostliny s holými kořeny balily do novin a věšely v chladné místnosti hlavou dolů. Pro tento případ si připravte dostatečně velkou krabici,aby měla každá rostlina svůj prostor (poslouží vám třeba i papírové tašky), a očistěte kořeny co nejvíce od zeminy. Nezapomeňte seříznout stonky. Rostliny umístěte do krabice kořeny vzhůru, zakryjte novinami a uzavřete – ne však neprodyšně. I při skladování v tmavé místnosti je důležité, aby měly rostliny dostatečný přístup vzduchu. Rostliny by před uložením neměly být vlhké, aby nezačaly plesnivět.

Na jaře nezapomeňte muškáty pomalu aklimatizovat než budou venku vhodné teploty k přesazení.



Komentáře

  1. Dobrý večer, tak nějak nevím s těma muškátama – jinde zase psali, že stonky neodstraňovat, ani květenství / zazimování dle našich babiček/ – někde psali balit jednotlivé rostliny, jinde jednu vedle druhé naskládat ?

    1. Dobrý den, omlouváme se za pozdní odpověď. Ono těch triků na zazimování je samozřejmě hodně a některé si i protřečí. U nás máme vyzkoušený právě zazimování ve tmě i s ořezem. Nicméně musím dodat, že loni nám nepřežily úplně všechny rostlinky (což samozřejmě mohlo být také ne úplně dokonalým uskladněním). Většina však ano… 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *