úvodní fotka dortík

Víkendový recept na lahodný čokoládový dortík s krémem z avokáda

Pokud ještě přemýšlíte, jakou dobrotu upečete své rodině tento víkend, máme pro vás jeden vynikající tip. Potěší určitě i ty z vás, kteří se snažíte udržet si štíhlou linii a vyhýbáte se proto sladkému. Nejedná se sice o žádnou fitness alternativu klasického moučníku, ale místo tučného máslového krému jsme zvolili lehčí a stejně chutnou polevu z avokáda. Tento recept nadchne především milovníky čokoládových dezertů, kteří hledají způsob, jak si zahřešit trochu zdravěji.

Dort je navíc vhodný pro vegany a lze ho udělat i v bezlepkové variantě, pokud používáte bezlepkovou mouku.

Čokoládový dortík s krémem z avokáda

Na těsto budeme potřebovat: 

  • 2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 a 1/3 hrnku alternativního sladidla (erythritol) nebo klasického cukru krystal
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/3 hrnku mandlového mléka
  • 4 lžíce octa
  • 2/3 hrnku oleje
  • 2 lžíce holandského kakaa

Na krém budeme potřebovat: 

  • 2 střední zralá avokáda
  • 50 g změklého rostlinného másla
  • 40 g datlového sirupu
  • 25 g hořké čokolády
  • špetka mořské soli
  • 1/2 lžičky instantní kávy (zvýrazní čokoládovou chuť)

Postup přípravy: 

Do mléka přidáme ocet a necháme ho dostát, dokud nezhrudkovatí. Poté ho smícháme se zbytkem mokrých surovin na dort a ty metlou propracujeme se všemi sypkými ingrediencemi. Vznikne nám hladké tekuté těsto.

Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 °C na 25 minut. My zvolili kvůli tvaru pečení v klasické dortové formě.

Po dopečení necháme korpus vychladnout.

Na krém si jemně rozmixujeme avokáda, změklé máslo a rozpuštěnou čokoládu. Přidáme i ochucovadlo, sůl a kávu a mixujeme, dokud není textura bez hrudek. Polevu necháme na hodinu chladit v lednici.

Dále už rozpůlený korpus promažeme oblíbenou marmeládou a avokádovým krémem a nakonec ho zbytkem polevy celý potřeme a ozdobíme ovocem.

čokoládový dort s avokádem

Dejte nám v komentářích vědět, zda jste tuto lahůdku vyzkoušeli, nebo máte teprve v plánu pustit se do pečení. Tak i tak vám a vaší rodině přejeme dobrou chuť.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Jak našlehat mléko do kávy doma – třeba ve french pressu

Super jednoduchý recept na trendy těstoviny s fetou

Smoothie bowl aneb Zmrzlina ke snídani

Kurkuma – zlaté koření do kuchyně i pro zdraví

Letní dny dopravy zdarma se Zásilkovnou v plném proudu!

Doporučujeme