Slyšeli jste už někdy pojem „tapiokové perly“? Ať už jste se s tímto zvláštním názvem v minulosti setkali, nebo ne, určitě ještě nevíte, o jak fantastickou potravinu se ve skutečnosti jedná. Co jsou tapikové perly zač a jak s nimi pracovat, na to se dnes společně podíváme!
Co jsou tapiokové perly?
Takzvaná tapioka je škrob získávaný z bílé dužiny kořene rostliny maniok. Ten pochází původem z Jižní Ameriky a již zmíněný škrob se zde používá obdobně jako u nás. Skvěle se hodí k zahušťování, ale lze z něj připravit spoustu dalších zajímavých pokrmů.
Tapiokové perly jsou vhodné i pro alergiky, protože neobsahují lepek. Jsou lehce stravitelné, a proto je ocení i lidé se zažívacími problémy. Mějte ale na paměti, že jsou také velmi kaloricky bohaté a s množstvím by se to tedy nemělo přehánět. Díky vysoké výživové hodnotě je lze využít jako plnohodnotnou svačinu pro děti či lidi, které trápí obtíže s trávením.
Jak si je připravit?
Tapiokové perly lze připravit na mnoho způsobů. Nezůstaneme jen u zahušťování omáček či polévek. Nejznámějšími pokrmy, ve kterých najdete tapiokové perly jsou například různé druhy tapiokových pudinků nebo oblíbené trendy pití – bubble tea. Velikostně největší perly se používají právě do zmíněných čajů bubble tea, ty nejjemnější potom do kaší a pudinků.
Samotné perly jsou zcela bez chuti, je tedy nutné je osladit (například zdravým sirupem) a nejlépe zkombinovat s kyselejším ovocem, které pokrmu dodá ten správný šmrnc.
Pokud jsme vás alespoň trochu nalákali tuto potravinu vyzkoušet, ukážeme vám, jak si připravit domácí tapiokový pudink s ovocem.
Recept na tapiokový pudink s ovocem
Ingredience:
(na 2 porce)
- 50 g tapiokových perel (přes noc namočených ve vodě)
- 250 ml rostlinného mléka
- 2 lžíce agávového sirupu
- 100 g ovoce dle chuti
Postup přípravy:
Tapiokové perly přes noc namočíme do vody a necháme je nabobtnat. Druhý den přebytečnou vodu slijeme a nahradíme ji 250 ml rostlinného mléka. Základ osladíme a přivedeme k varu.
Pudink vaříme cca 10 až 15 min, dokud nezačne houstnout a perly nejsou průhledné. Poté odstavíme z plotny a můžeme servírovat do mističek. Vychladlý pudink zdobíme čerstvým nebo mraženým ovocem dle chuti.
Nejlepší kombinaci tapiokové perly tvoří s čerstvým mangem, kiwi, lesním ovocem, višněmi či malinami.