Pokud ještě nevíte, co je ten záhadný sírovec, o kterém všichni básní, dnes si spolu ukážeme, o jak úžasnou pochutinu se jedná.
Co to vůbec je?
Sírovec je dřevokazná houba, kterou běžně najdete na stromech. Poznáte ho podle jasně žlutooranžové barvy, která indikuje, že je perfektně zralý a připravený na sklizení. Jeho uříznutím také ulevíte stromu, na kterém parazituje.
Pokud jste na vašem stromě našli podobně vypadající houbu a nejste si jistí, zda se jedná o sírovec, raději kontaktujte mykologa.
Proč je tak oblíbený?
Tato zvláštní houba je v kulinářském světě oblíbená pro svou masitou strukturu a jemnou chuť. Dokonalá je například v kombinaci se smetanovou omáčkou nebo smažená v trojobalu jako řízek.
Recepty
Pokud jsme vás už dostatečně nalákali, připravili jsme si pro vás také dva skvělé recepty, ve kterých si sírovec můžete vychutnat a ohromit tak všechny vaše strávníky.
Sírovec na kari
Ingredience:
(na 6 porcí)
- 1 středně velký sírovec
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 kousek zázvoru (asi ve velikosti palce)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky kari koření
- 500 ml rajčatového pyré
- 250 – 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce cukru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Sírovec si očistíme, nakrájíme ho, aby se nám vešel do hrnce a vaříme ho v osolené vodě cca 15 min. Poté ho necháme okapat a nakrájíme ho na nudličky.
Mezitím si jemně pokrájenou cibuli, česnek a zázvor osmažíme na kokosovém oleji dozlatova. Následně do základu přidáme nakrájený předvařený sírovec a necháme ho pěkně opéct.
Směs zalijeme rajčatovým pyré a vývarem, přidáme koření a dochucovadla a poté vše zalijeme smetanou. Takto omáčku vaříme, dokud pěkně nezhoustne. Servírujeme nejlépe s jasmínovou rýží.
„Kuřecí“ řízečky ze sírovce
Ingredience:
- 1 středně velký sírovec
- mouka
- 3 vejce
- strouhanka
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup přípravy:
Sírovec si očistíme, nakrájíme ho, aby se nám vešel do hrnce a vaříme ho v osolené vodě cca 15 min. Poté ho necháme okapat a nakrájíme/natrháme ho na plátky.
Takto připravené řízečky osolíme a opepříme a obalujeme je nejprve v mouce, poté ve vajíčku a strouhance. Záleží na vás, jak silnou krustičku máte rádi – můžete trojobal zopakovat.
Poté sírovec smažíme v rozpáleném oleji, dokud není krásně zlatavý. Přebytečný olej necháme vsáknout do papírové utěrky a poté řízečky servírujeme s dipem, omáčkou nebo hezky česky z bramborovým salátem či kaší.
Souhlasím, sírovec je výborný a jsem štˇastná,že jsem ho u nás objevila.
Sírovec je prostě nedoceněná houba. Ale do budoucna se to myslím změní.