bezová šťáva

Recept na skvělou bezovou šťávu

Sezóna bezu už je opět tady a láká nás vyrazit na lov těchto voňavých květů. Pokud jste milovníci kupovaného bezového sirupu a chcete supermarketovou variantu nahradit za domácí, máme pro vás tento recept. Ačkoliv vám příprava šťávy zabere více času, do práce můžete zapojit i své nejmenší a zabavíte tím celou rodinu.

Co potřebujeme: 

  • 80 větviček (= velkých květů) bezu
  • 5 l vody
  • 140 g kyseliny citronové
  • 4 kg cukru krupice
  • 2 nakrájené citrony

Jak na to: 

Květy omyjeme a zbavíme nečistot a zalijeme 5 l vychladlé převařené vody. Vmícháme kyselinu citronovou, přidáme na plátky nakrájené citrony a necháme louhovat 24 h.

Po 24 h bezinkový výluh přecedíme a 30 min ho za občasného míchání povaříme s cukrem. Vychladlý sirup lijeme do lahví. My použili lahve po rumu a vodce a bylo jich ve výsledku asi 7.

bezová šťáva

V kombinaci s ledově vychlazenou vodou a mátou je bezový sirup  skvělým pomocníkem k osvěžení v parných letních dnech. Vyzkoušeli jste náš recept? Napište nám do komentářů, jak vám chutná!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Jak na domácí kečup za pár korun

5 tipů, jak na kvalitnější spánek

Cuketová sezóna – další skvělé recepty

Do boje proti hmyzu s domácími přírodními repelenty

3 zdravé recepty na letní polévky

Doporučujeme