Sírovec – kde ho najít a jak na něj

Pokud ještě nevíte, co je ten záhadný sírovec, o kterém všichni básní, dnes si spolu ukážeme, o jak úžasnou pochutinu se jedná.

Co to vůbec je?

Sírovec je dřevokazná houba, kterou běžně najdete na stromech. Poznáte ho podle jasně žlutooranžové barvy, která indikuje, že je perfektně zralý a připravený na sklizení. Jeho uříznutím také ulevíte stromu, na kterém parazituje.

Pokud jste na vašem stromě našli podobně vypadající houbu a nejste si jistí, zda se jedná o sírovec, raději kontaktujte mykologa.

Proč je tak oblíbený?

Tato zvláštní houba je v kulinářském světě oblíbená pro svou masitou strukturu a jemnou chuť. Dokonalá je například v kombinaci se smetanovou omáčkou nebo smažená v trojobalu jako řízek.

sírovec na zahradě

Recepty

Pokud jsme vás už dostatečně nalákali, připravili jsme si pro vás také dva skvělé recepty, ve kterých si sírovec můžete vychutnat a ohromit tak všechny vaše strávníky.

Sírovec na kari

Ingredience:
(na 6 porcí)

  • 1 středně velký sírovec
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kousek zázvoru (asi ve velikosti palce)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky kari koření
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 250 – 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce cukru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

Sírovec si očistíme, nakrájíme ho, aby se nám vešel do hrnce a vaříme ho v osolené vodě cca 15 min. Poté ho necháme okapat a nakrájíme ho na nudličky.

Mezitím si jemně pokrájenou cibuli, česnek a zázvor osmažíme na kokosovém oleji dozlatova. Následně do základu přidáme nakrájený předvařený sírovec a necháme ho pěkně opéct.

Směs zalijeme rajčatovým pyré a vývarem, přidáme koření a dochucovadla a poté vše zalijeme smetanou. Takto omáčku vaříme, dokud pěkně nezhoustne. Servírujeme nejlépe s jasmínovou rýží.

sírovec na kari

„Kuřecí“ řízečky ze sírovce

Ingredience: 

  • 1 středně velký sírovec
  • mouka
  • 3 vejce
  • strouhanka
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Postup přípravy: 

Sírovec si očistíme, nakrájíme ho, aby se nám vešel do hrnce a vaříme ho v osolené vodě cca 15 min. Poté ho necháme okapat a nakrájíme/natrháme ho na plátky.

Takto připravené řízečky osolíme a opepříme a obalujeme je nejprve v mouce, poté ve vajíčku a strouhance. Záleží na vás, jak silnou krustičku máte rádi – můžete trojobal zopakovat.

Poté sírovec smažíme v rozpáleném oleji, dokud není krásně zlatavý. Přebytečný olej necháme vsáknout do papírové utěrky a poté řízečky servírujeme s dipem, omáčkou nebo hezky česky z bramborovým salátem či kaší.

smažený sírovec



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Jak na domácí kečup za pár korun

5 tipů, jak na kvalitnější spánek

Cuketová sezóna – další skvělé recepty

Do boje proti hmyzu s domácími přírodními repelenty

3 zdravé recepty na letní polévky

Doporučujeme