Podzim je v plném proudu a s ním i období našeho oblíbeného moučníku – štrúdlu. Ačkoliv ho každý připravujeme trochu jinak, každá jeho verze je lahodným zpříjemněním chladných podzimních dní. Pokud ještě nemáte svůj oblíbený recept, nebo například hledáte novou inspiraci, jak ozvláštnit starou klasiku, máme pro vás 3 skvělé recepty, které můžete vyzkoušet.
Tradiční jablečný štrúdl jako od babičky
Ingredience:
- 1 listové těsto
- 2 jablka
- strouhanka
- 1/2 balení vanilkového pudinku v prášku
- skořice
- cukr krystal
- vlašské ořechy
- rozinky
Postup přípravy:
Jablka si nejprve oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Následně je posypeme skořicí, cukrem a pudinkem v prášku. Listové těsto si rozválíme a posypeme ho strouhankou. Následně přidáme nakrájená jablka, nasekané vlašské ořechy a rozinky. Štrúdl zabalíme a přendáme ho na pečicí papír. Pečeme v předehřáté troubě, dokud není krásně zlatý cca 20-30 min.
Vynikající ořechový štrúdl s jablky
Ingredience:
- 1 listové těsto
- 2-3 jablka
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 lžíce třtinového cukru
- skořice
- 2/3 hrnku nasekaných ořechů (mandlí, vlašských a lískových ořechů)
Postup přípravy:
Listové těsto si rozválíme a nastrouháme na něj jablka na hrubém struhadle. Základ zasypeme vanilkovým a krystalovým cukrem a skořicí. Nakonec přidáme nasekané ořechy, které rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Štrúdl zabalíme a přendáme ho na pečicí papír. Pečeme v předehřáté troubě, dokud není krásně zlatý cca 20-30 min.
Luxusní višňový závin
Ingredience:
- 1 listové těsto
- 700 g mražených vypeckovaných višní
- 1-2 lžíce škrobu
- 150 g cukru krupice
- 1 lžička rumu
Postup přípravy:
Vypeckované višně necháme rozmrazit, vymačkáme z nich vodu a poté je smícháme se škrobem, cukrem a trochou rumu. Necháme chvíli odstát a mezitím si vyválíme těsto. Třešně poklademe na rozválený plát a opatrně zarolujeme. Připravený štrúdl přendáme na pečicí papír a pečeme v troubě, dokud není krásně zlatý cca 30-40 min.