kimchi

Kimchi – poklad korejských babiček

Tak jako na tradičním českém obědě nesmí chybět kyselá okurka, zelí nebo zavařované cibulky, v asijských zemích k takové příležitosti používají kimchi – zázračnou přílohu, která vám učaruje.

Co je kimchi?

Kimchi je směsí zelí, mrkve, ředkve a jarní cibulky naložené v sladkokyselém ostrém nálevu. Tento základ se následně nechá několik týdnů fermentovat, dokud nám nevznikne perfektní štiplavá příloha k rýži či masu.

Jak už jsme zmínili výše, kimchi můžeme řadit mezi oblíbené přílohy, kterými je u nás nakládaná zelenina (jako okurky a zelí). Co je ale na ní skvělé, je, že prochází procesem fermentace. Kvašení vytváří v potravinách zdraví prospěšná probiotika, která napomáhají správné funkci trávicího systému. Čistí tak nejen vaše střeva, ale pomáhají celkové vitalitě, protože obsahují i množství vitamínů a minerálních látek.

kimchi 1

Jak na to?

Tradičně se recept na přípravu kimchi dědí již od 2600 př. n. l. Takto ho předává tchyně své snaše, při čemž dochází k různým úpravám a změnám v původní receptuře. Nemusíte být zrovna korejská babička, abyste si tento zabiják chřipky mohli připravit sami doma. Ačkoliv tento postup nepatří k nejjednodušším, s trochou trpělivosti ho zvládne i naprostý začátečník.

Na 2 velké zavařovací sklenice potřebujeme: 

  • 1 velkou hlavu pekingského zelí + 1 hrnek vody a 6 lžic soli
  • 1 malou ředkev daikon
  • 1 střední mrkev
  • 6 stonků jarní cibulky
  • 9 stroužků česneku
  • 1 oloupaný zázvor ve velikosti palce
  • 1 velkou cibuli
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžičku cukru
  • 1/4 hrnku chilli vloček
  • 1/3 hrnku vody

A teď to nejtěžší – postup: 

Zelí odkrojíme tvrdé konce a nakrájíme na středně velké „kostky“. Poté ho přendáme do velké mísy, zalijeme hrnkem vody a zasypeme 6 lžícemi soli. Naložené zelí promícháme rukama a takto ho obracíme každých 30 min. Musí stát ve vodě a soli 2 h. Poté zelí pořádně propláchneme, aby v něm nezůstala žádná sůl a vymačkáme do sucha

pekingské zelí

Mrkev, daikon a jarní cibulku pokrájíme na velmi tenké proužky.

zelenina

 

V kastrůlku povaříme směs mouky a 1 hrnku vývaru, dokud nám nevznikne hmota. Tu necháme zcela vychladnout. V mixéru rozmixujeme cibuli, česnek a zázvor. Následně do vzniklé omáčky přidáme 2 lžíce soli, 1 lžičku cukru a pálivé chilli vločky. Omáčku smícháme s hmotou, kterou jsme si vytvořili z mouky a zředíme ji 1/3 hrnku vody.

omáčka

Vymačkané zelí, pokrájenou zeleninu a připravenou omáčku promícháme společně rukama, dokud není veškerá zelenina pořádně pokryta. Poté hotové kimchi přemístíme do zavařovacích sklenic. Směs musí být natlačena do sklenice tak, aby nevznikly žádné vzduchové kapsy. Musí totiž kvasit bez přístupu vzduchu. Poté pořádně uzavřeme a necháme pracovat v lednici asi 2 týdny. Po 2 týdnech je kimchi krásně nakyslé a připravené k podávání.

kimchi ve sklenici

Jak kimchi využít?

Ačkoliv je pro vás tato pochoutka zatím celkem neznámá, věřte, že využití pro ni ve své kuchyni najdete velmi snadno. Nemusí být totiž vždy použita jako příloha. Kimchi se dá skvěle zakomponovat do asijského stir fry, smažené rýže nebo třeba do marinády na maso. Způsobů použití je nespočet, protože silná a výrazná chuť této nakládané zeleniny oživí jakékoliv jídlo, které vám připadá mdlé a nevýrazné. Milovníci pálivého si samozřejmě přijdou na své, ale tento zabiják chřipky rozhodně ocení i ti, kteří zatím nepodlehli kouzlu asijské kuchyně.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Doporučujeme