salátový dresing

5 lahodných dresinků, které oživí každý salát

Zeleninové saláty by měly patřit do každého jídelníčku, a to nejenom proto, že jsou zdravé, ale také mohou dodat nový rozměr každému pokrmu. Spolehlivě nahradí přílohu, pokud máte chuť na nějaké lehčí jídlo, poslouží jako zdravá svačinka nebo je můžete přidat jako bonus k plnohodnotnému jídlu. Jak je ale oživit, aby nebyly každý den stejné? Přeci lahodným dresinkem!

Medovo-hořčičný dresink

Klasika, která patří mezi základ salátových dresinků. Nasládlá medová chuť je skvělým doplňkem snad ke každému salátu, zaručeně nejlepší je ale na polníček s rajčátky a jarní cibulkou.

Ingredience:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce medové nebo dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje (extra virgin)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Med, hořčici, olej a šťávu z citronu vyšlehejte dohromady, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Pro jemnější chuť doporučujeme použít medovou hořčici, milovníci ostřejších chutí mohou zase zkusit hořčici dijonskou a přidat špetku chilli.

medovo-hořčičný dresink

Krémový čedarový dresink

Chuťově bohatý krémový dresink zaručeně zaujme milovníky originálních kombinací. Je skvělý na klasický zeleninový salát i salát s kousky grilovaného kuřete.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje (extra virgin)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky najemno nasekaného česneku
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 120 g najemno nastrouhaného vyzrálého čedaru (označení mature nebo extra mature)
  • 2 najemno nasekané jarní cibulky
  • sůl
  • pepř

Vyšlehejte olej, citronovou šťávu, hořčici a česnek. Směs promíchejte se zakysanou smetanou majonézou, sýrem a cibulkou, dochuťte solí a pepřem. Skvělé chuti dosáhnete pouze s vyzrálým čedarem, klasický barevný (oranžový) má méně výraznou chuť.

čedarový dresink

Ranch dresink s jogurtem

Výrazný dresink oblíbený zejména v Americe poslouží nejen na salát, ale také jako dip na zeleninu nebo třeba kuřecí stripsy.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku jogurtu řeckého typu
  • 1/4 hrnku podmáslí nebo zakysané smetany
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek čerstvého česneku
  • 1/4 hrnku čerstvé petrželky
  • 1/4 středně velké cibule
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 lžička soli
  • čerstvý mletý pepř

Česnek utřete, bylinky nasekejte najemno a všechny ingredience důkladně smíchejte dohromady.

ranch dresink

Pikantní mangový dresink

Někdo to rád ostré. Pokud jste to právě vy, tak ani u salátů se nemusíte omezovat. Sladký dresink s pikantním nádechem je skvělý na zeleninu i maso.

Ingredience:

  • 1 hrnek nakrájeného manga (čerstvého nebo mražené kousky)
  • 1/4 hrnku olivového oleje (extra virgin)
  • 1/3 hrnku jablečného octu
  • 1 malá jalapeno paprička (můžete nahradit i klasickou chilli papričkou)
  • 1/2 nasekaných lístků koriandru
  • 1/2 šťávy z limetky
  • pepř
  • sůl

Ingredience dejte všechny do výkonného mixéru a rozmixujte na hladkou směs. Pokud máte rádi pikantnější chuť, papričku rozmixujte i se semínky.

mangový dresink

Tahini dresing

Krémový dresink s exotickou chutí je skvělý na všechny druhy zeleniny nebo třeba na salát s kozím sýrem. Použitím javorového sirupu místo medu navíc získáte veganskou variantu dresinku.

Ingredience:

  • 1/4 hrnku olivového oleje (extra virgin)
  • 1/4 hnku tahini pasty
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř
  • 2 lžíce ledové vody

Všechny ingredience dejte do výkonného mixéru a důkladně rozmixujte. Poté přidejte ledovou vodu (pozor, měla by být skutečně ledová) a začněte znovu mixovat, směs získá krásně krémovou konzistenci. Pokud je konzistence stále moc hutná, přidejte více vody.

tahini dresink



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *