chřestová polévka

Jemná chřestová polévka hotová raz dva

Chřestová sezóna je v plném proudu a jak si ji užít lépe než něco lahodného uvařit. Obecně je vaření s chřestem velmi snadná záležitost, ačkoliv spousta lidí věří, že na to potřebuje velký kuchařský um. Recepty s chřestem jsou opravdu jednoduché a rozhodně se jich nemusí bát ani začínající kuchaři.

Když se řekne chřest, tak se nám nejčastěji vybaví spojení chřestová polévka. A právě na tu se dnes podíváme. Polévka se dá vařit jak z chřestu zeleného, tak z bílého. Ovšem díky jemnější a sladší chuti je to právě bílý chřest, který v polévkových receptech hraje prim. Zjemněný smetanou je navíc dokonalou lahůdkou.

Náš tip! Zajímá vás o chřestu něco víc? Přečtěte si náš článek.

Ingredience:

(cca 4 porce)

  • 500 g bílého chřestu
  • 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 50 g másla
  • 1 menší pórek
  • 2 šalotky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • sůl

Nejdříve důkladně oloupejte chřest, nejlépe ostrou škrabkou. Začněte kousek pod hlavičkou, dejte pozor, aby na něm nezůstal ani kousek slupky. Odkrojte dřevnaté konce a špičky (cca 2–3 cm), špičky si odložte stranou. Zbytek chřestu nakrájejte na cca 5 cm dlouhé kousky. Šalotku nakrájejte najemno, pórek na tenká kolečka.

Náš tip! Pro výraznější chuť polévky můžete přidat i 3–4 stonky zeleného chřestu.

bílý chřest

V kastrolu rozehřejte máslo, dejte restovat šalotku a pórek do změknutí. Poté přidejte kousky chřestu a restujte pár minut, než začne měknout. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte 5–10 minut do úplného změknutí. Mezitím dejte vařit špičky chřestu, stačí cca 2 minuty v osolené vroucí vodě, poté je ihned zchlaďte ve studené vodě.

Vývar s chřestem odstavte z plotny, přidejte citrónovou šťávu, osolte a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Směs propasírujte přes jemný cedník, abyste se zbavili tuhých kousků dužiny. Vraťte polévku zpět na plotnu, přidejte smetanu a vařte, dokud polévka trochu nezhoustne, případně ještě dochuťte dle potřeby.

K hotové polévce přidejte uvařené chřestové hlavičky a můžete servírovat.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *