chřestová polévka

Jemná chřestová polévka hotová raz dva

Chřestová sezóna je v plném proudu a jak si ji užít lépe než něco lahodného uvařit. Obecně je vaření s chřestem velmi snadná záležitost, ačkoliv spousta lidí věří, že na to potřebuje velký kuchařský um. Recepty s chřestem jsou opravdu jednoduché a rozhodně se jich nemusí bát ani začínající kuchaři.

Když se řekne chřest, tak se nám nejčastěji vybaví spojení chřestová polévka. A právě na tu se dnes podíváme. Polévka se dá vařit jak z chřestu zeleného, tak z bílého. Ovšem díky jemnější a sladší chuti je to právě bílý chřest, který v polévkových receptech hraje prim. Zjemněný smetanou je navíc dokonalou lahůdkou.

Náš tip! Zajímá vás o chřestu něco víc? Přečtěte si náš článek.

Ingredience:

(cca 4 porce)

  • 500 g bílého chřestu
  • 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 50 g másla
  • 1 menší pórek
  • 2 šalotky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • sůl

Nejdříve důkladně oloupejte chřest, nejlépe ostrou škrabkou. Začněte kousek pod hlavičkou, dejte pozor, aby na něm nezůstal ani kousek slupky. Odkrojte dřevnaté konce a špičky (cca 2–3 cm), špičky si odložte stranou. Zbytek chřestu nakrájejte na cca 5 cm dlouhé kousky. Šalotku nakrájejte najemno, pórek na tenká kolečka.

Náš tip! Pro výraznější chuť polévky můžete přidat i 3–4 stonky zeleného chřestu.

bílý chřest

V kastrolu rozehřejte máslo, dejte restovat šalotku a pórek do změknutí. Poté přidejte kousky chřestu a restujte pár minut, než začne měknout. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte 5–10 minut do úplného změknutí. Mezitím dejte vařit špičky chřestu, stačí cca 2 minuty v osolené vroucí vodě, poté je ihned zchlaďte ve studené vodě.

Vývar s chřestem odstavte z plotny, přidejte citrónovou šťávu, osolte a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Směs propasírujte přes jemný cedník, abyste se zbavili tuhých kousků dužiny. Vraťte polévku zpět na plotnu, přidejte smetanu a vařte, dokud polévka trochu nezhoustne, případně ještě dochuťte dle potřeby.

K hotové polévce přidejte uvařené chřestové hlavičky a můžete servírovat.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Gabriela

Ve 4Home působí už od roku 2011 a na svědomí má snad tisíce produktových textů. Nejraději ale píše inspirativní články právě sem do naší Kavárny.

Nejnovější příspěvky

Vybíráte plavky na léto? Neřiďte se jen podle barev

Recept na nebesky vláčný mrkvový dort

4 tipy na recepty za pár kaček

Vyzkoušeli jsme: káva Dalgona aneb cappuccino naruby

Recepty na gril: kuře na 5 způsobů

Doporučujeme