4 tipy na recepty za pár kaček

Každou ženu potěší vyrazit si občas na romantickou večeři, občas s kamarádkami na sklenku nebo do kavárny na zákusek. Nenechte se ale zmást, i malé posezení může rozesmutnět vaši peněženku. Ačkoliv jsou restaurace jednou za čas příjemným odlehčením od zdlouhavého vaření pro rodinu, i doma si můžete připravit jednoduchá a zdravá jídla za pár korun. Nechte si inspirovat našimi recepty a uvidíte, že u plotny nemusíte vždy trávit věčnost.

Sojové výpečky se zelím a knedlíkem

Není nad pořádnou nedělní baštu. Ne vždy je ale maso nejlevnější, proto se hodí zaexperimentovat občas v kuchyni se sojovými kostkami, které jsou při správném dochucení naprosto famózní.

Ingredience: 

  • 1 balíček sojových kostek
  • 1 zeleninový bujón
  • 4 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • sojová omáčka, pepř, sůl, paprika, olej

Postup přípravy: 

Sojové kostky uvaříme ve vodě ochucené bujónem smíchaným se lžící sojové omáčky a jiným kořením dle chuti. Vodu si poté necháme na podlévání. Okapané kostky potřeme olejem, okořeníme solí, pepřem a například paprikou a zasypeme nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem.

Pečeme v pekáčku cca 1 h na 180 °C. Každých 15 min podlijeme vodou z kostek. Servírujeme s knedlíkem a zelím.

sojové výpečky se zelím a knedlíkem

Náš luxusní banánový chlebíček

I dezerty se dají připravit levně a zároveň zdravě. Není potřeba péct přeslazené moučníky, když můžete použít přírodní rostlinné sladidlo za pár korun – banán.

Recept na tento úžasný vláčný chlebíček najdete v našem článku o receptech z přezrálých banánů

banánový chlebíček

Tofu špízy se sladkokyselou omáčkou

Špízy či také ražničí je oblíbené jídlo všech generací. Stačí jen napíchat maso a zeleninu na jehlu a nechat péct v troubě. Pokud ale chcete ještě více ušetřit, sáhněte místo masa po bločku tofu, který vás vyjde na krásných dvacet korun.

Ingredience: 
(na 4 špízy)

  • 1 bloček tofu (180 g)
  • 1 paprika
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli

Marináda:

  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička medu
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička oleje

Omáčka:

  • 1/2 hrnku šťávy z ananasu
  • 3 lžíce vody
  • 2 – 3 kolečka ananasu nakrájená na kostky
  • 2 lžičky solamylu
  • 2 lžičky sojové omáčky

Postup přípravy: 

Tofu si namarinujeme a necháme ho asi 20 minut odležet v lednici. Poté si na 4 velké jehly napícháme suroviny na špíz, potřeme ho olejem a zlehka osolíme. Špízy následně vložíme do pekáčku a polijeme zbytkem marinády.

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut. V půlce pečení podlijeme špízy sladkokyselou omáčkou z ananasu a tamari. Hlídáme, aby nebyla konzistence během redukování příliš hustá. V případě potřeby zředíme vodou.

tofu špízy

Guláš z hlívy ústřičné

Další bezmasé jídlo, které skvěle zasytí, a dokonce uspokojí i náročné masožravé strávníky. Chuťově totiž hravě strčí do kapsy i tradiční hovězí guláš. Hlíva má perfektní konzistenci na imitování masa, především právě v guláši či dršťkové polévce.

Ingredience: 

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 500 g cibule
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 5 stroužků česneku
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 krajíce chleba
  • kmín
  • majoránka
  • pepř a sůl

Postup přípravy: 

V přípravě tohoto receptu postupujte stejně jako u klasického masového guláše. Není ale potřeba hlívu tak dlouho dusit, proto zredukujte čas, který by byl potřeba na změknutí masa, na cca 15 minut.

guláš z hlívy



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Vybíráte plavky na léto? Neřiďte se jen podle barev

Recept na nebesky vláčný mrkvový dort

4 tipy na recepty za pár kaček

Vyzkoušeli jsme: káva Dalgona aneb cappuccino naruby

Recepty na gril: kuře na 5 způsobů

Doporučujeme