mrkvový dort náhled

Recept na nebesky vláčný mrkvový dort

Ačkoliv si můžete myslet, že zelenina a dezerty nejdou dohromady, náš recept na dokonalý mrkvový dort vás vyvede z omylu. Na našich stránkách, už jste mohli zaregistrovat dokonce několik článků věnovaných tomu, kam schovat zeleninu, aby ji strávníci nepoznali. Může to být k nevíře, ale zákusky a dortíky jsou nejlepší „schovkou“ pro jinak neoblíbenou zeleninu.

Mrkvový dort je už u nás poměrně známou laskominou, která však někdy nechutná dle našich představ. Může být příliš hrudkovatý, uprostřed nepříjemně nedopečený nebo třeba špatně dochucený. Těmto starostem můžete dát sbohem, dnes jsme si pro vás totiž připravili recept na bezkonkurenčně nejlepší mrkvový dort pod sluncem.

Korpus

Ingredience: 

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku žitné mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • hrst rozinek
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 3 hrnky jemně nastrouhané mrkve (cca 3 velké mrkve)
  • 1 hrnek jogurtu
  • 1 lžíce octa
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje

Postup přípravy:

Sypké ingredience smícháme v menší misce. Do velké misky mezitím nastrouháme oloupanou mrkev, ze které vymačkáme přebytečnou vodu, aby nebyl dort příliš vlhký.

K mrkvi přidáme všechny zbylé suroviny a nakonec spolu obě směsi promícháme. Poté rozdělíme těsto na 2 části a pečeme je ve dvou dortových formách (24 cm průměr) v troubě předehřáté na 180 °C cca 45 min.

Upečený korpus necháme zcela vychladnout a poté ho vyklepneme z formy.

mrkvový dort

Krém

Nejlepší krém na promazání mrkvového dortu je bezkonkurenčně tvarohový. Fantazii se ale meze nekladou. Každému mrkváči sluší nakyslejší druh krému, který krásně ladí se sladkou chutí korpusu. I tady jsme si pro vás připravili 3 tipy na naše nejoblíbenější náplně.

Na jednoduchý tvarohový krém:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce másla
  • 2 – 3 lžíce moučkového cukru
  • šťáva z půl citronu

Na veganskou kokosovou šlehačku: 

  • tuhá část ze 2 plechovek kokosového mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička citronové kůry

Na lehký sýrový krém: 

  • 600 g Lučiny
  • 250 g tvarohu
  • 80 g másla
  • 1 hrnek javorového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy

mrkvový dort 2



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Velký bramborákový speciál

Prodlužte si léto s lahodným domácím frappé!

Cuketové hody jsou opět tady – 3 recepty, které musíte zkusit

Domů i na výdejko zdarma! Startuje největší letní akce se Zásilkovnou!

Tapiokové perly – poklad Jižní Ameriky

Doporučujeme