přezrálé banány 1

Přezrálé banány? Nechte se inspirovat kam s nimi

Občas máme velké oči a v naší kuchyni se najednou objeví velké množství nespotřebovaných banánů, které nakonec obvykle skončí v koši mezi odpadky. Věděli jste ale, že právě přezrálé banány jsou ta nejlepší vychytávka každé šikovné kuchařky?

Banán s nahnědlou či úplně zčernalou slupkou je právě ve stádiu největší sladkosti. Byla by proto škoda je jen tak vyhodit kvůli ošklivému zevnějšku. Jak se říká – „Nesuď knihu podle obalu.“. Pokud ale ještě netušíte, do jakých pochutin je nejlépe zužitkovat, vyzkoušejte pár našich receptů.

přezrálé banány

Banánový milkshake se šlehačkou

Ingredience: 

  • 1 přezrálý banán
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kopeček vanilkové zmrzliny
  • špetka skořice
  • šlehačka

Postup přípravy: 

Banán rozmixujeme s mlékem, zmrzlinou a skořicí v mixéru a servírujeme ještě studené s porcí šlehačky.

Pokud byste si nechtěli dopřát takovou kalorickou bombu a raději byste zužitkovali staré banány do nějakého smoothie, můžete se inspirovat v našem dalším článku, ve kterém se věnujeme právě zdravějším variantám milkshaků.

milkshake

Domácí banánový chlebíček

Ingredience: 

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 3 velké přezrálé banány
  • 1 lžíce octa
  • 1/4 hrnku mléka
  • vlašské ořechy (jemně pokrájené)

Postup přípravy: 

Banány rozmačkáme vidličkou a smícháme je se zbytkem tekutých surovin. Smícháme i veškeré sypké suroviny a obě směsi spolu propracujeme vařečkou. Těsto vylijeme do chlebové formy a posypeme ho pokrájenými vlašskými ořechy. Chlebíček pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 50 minut.

banánový chlebíček

Banánové lívance

Ingredience: 

  • 4 přezrálé banány
  • 4 vejce
  • 1 hrnek namletých ovesných vloček
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ovoce, semínka a sirup na ozdobení

Postup přípravy: 

Všechny suroviny spolu rozmixujeme ve výkonném mixéru v hladké tekuté těsto. Lívance opékáme cca 2 minuty z každé strany na nepřilnavé pánvi potřené trochou kokosového oleje. Servírujeme polité sirupem, s oblíbeným ovocem či semínky.

ovesné lívance

Banánovo-čokoládové muffiny

Ingredience: 

  • 250 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 2 zralé banány
  • 50 g cukru
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 1 hrnek čokoládových peciček

Postup přípravy: 

Vejce vyšleháme s cukrem a máslem. V další misce rozmačkáme banány a obě směsi smícháme. Vedle si připravíme mouku s práškem do pečiva a postupně přidáváme do vlhké směsi. Vznikne nám tekuté lepivé těsto. Do těsta ještě přidáme čokoládové pecičky a vylijeme do košíčků připravených na muffinovém plechu. Pečeme na 180°C na 20 min.

banánové muffiny



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Vybíráte plavky na léto? Neřiďte se jen podle barev

Recept na nebesky vláčný mrkvový dort

4 tipy na recepty za pár kaček

Vyzkoušeli jsme: káva Dalgona aneb cappuccino naruby

Recepty na gril: kuře na 5 způsobů

Doporučujeme