Každou ženu potěší vyrazit si občas na romantickou večeři, občas s kamarádkami na sklenku nebo do kavárny na zákusek. Nenechte se ale zmást, i malé posezení může rozesmutnět vaši peněženku. Ačkoliv jsou restaurace jednou za čas příjemným odlehčením od zdlouhavého vaření pro rodinu, i doma si můžete připravit jednoduchá a zdravá jídla za pár korun. Nechte si inspirovat našimi recepty a uvidíte, že u plotny nemusíte vždy trávit věčnost.
Sojové výpečky se zelím a knedlíkem
Není nad pořádnou nedělní baštu. Ne vždy je ale maso nejlevnější, proto se hodí zaexperimentovat občas v kuchyni se sojovými kostkami, které jsou při správném dochucení naprosto famózní.
Ingredience:
- 1 balíček sojových kostek
- 1 zeleninový bujón
- 4 stroužky česneku
- 2 střední cibule
- sojová omáčka, pepř, sůl, paprika, olej
Postup přípravy:
Sojové kostky uvaříme ve vodě ochucené bujónem smíchaným se lžící sojové omáčky a jiným kořením dle chuti. Vodu si poté necháme na podlévání. Okapané kostky potřeme olejem, okořeníme solí, pepřem a například paprikou a zasypeme nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem.
Pečeme v pekáčku cca 1 h na 180 °C. Každých 15 min podlijeme vodou z kostek. Servírujeme s knedlíkem a zelím.
Náš luxusní banánový chlebíček
I dezerty se dají připravit levně a zároveň zdravě. Není potřeba péct přeslazené moučníky, když můžete použít přírodní rostlinné sladidlo za pár korun – banán.
Recept na tento úžasný vláčný chlebíček najdete v našem článku o receptech z přezrálých banánů
Tofu špízy se sladkokyselou omáčkou
Špízy či také ražničí je oblíbené jídlo všech generací. Stačí jen napíchat maso a zeleninu na jehlu a nechat péct v troubě. Pokud ale chcete ještě více ušetřit, sáhněte místo masa po bločku tofu, který vás vyjde na krásných dvacet korun.
Ingredience:
(na 4 špízy)
- 1 bloček tofu (180 g)
- 1 paprika
- 1 menší cibule
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky soli
Marináda:
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky sušené cibule
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička oleje
Omáčka:
- 1/2 hrnku šťávy z ananasu
- 3 lžíce vody
- 2 – 3 kolečka ananasu nakrájená na kostky
- 2 lžičky solamylu
- 2 lžičky sojové omáčky
Postup přípravy:
Tofu si namarinujeme a necháme ho asi 20 minut odležet v lednici. Poté si na 4 velké jehly napícháme suroviny na špíz, potřeme ho olejem a zlehka osolíme. Špízy následně vložíme do pekáčku a polijeme zbytkem marinády.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut. V půlce pečení podlijeme špízy sladkokyselou omáčkou z ananasu a tamari. Hlídáme, aby nebyla konzistence během redukování příliš hustá. V případě potřeby zředíme vodou.
Guláš z hlívy ústřičné
Další bezmasé jídlo, které skvěle zasytí, a dokonce uspokojí i náročné masožravé strávníky. Chuťově totiž hravě strčí do kapsy i tradiční hovězí guláš. Hlíva má perfektní konzistenci na imitování masa, především právě v guláši či dršťkové polévce.
Ingredience:
- 500 g hlívy ústřičné
- 500 g cibule
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 5 stroužků česneku
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 krajíce chleba
- kmín
- majoránka
- pepř a sůl
Postup přípravy:
V přípravě tohoto receptu postupujte stejně jako u klasického masového guláše. Není ale potřeba hlívu tak dlouho dusit, proto zredukujte čas, který by byl potřeba na změknutí masa, na cca 15 minut.