recepty z květáku

3 skvělé recepty z květáku, které ještě neznáte

Ačkoliv se květák řadí mezi takzvané výbušné potraviny, kvůli svým nadýmavým účinkům, jedná se také o ingredienci, která se dá připravit na mnoho způsobů a je velmi chutná a zdravá. Většina z nás si tuto zeleninu spojuje pouze s obalovaným květákem nebo květákovým mozečkem. I tato jídla jsou samozřejmě velmi chutná, ale možná už jsme se jich trochu přejedli.

Pokud rádi hledáte nové recepty a zkoušíte tak nové chutě, jistě vás naše tipy nadchnou. Snad vám dnes dokážeme, že i nudný květák můžete vyšperkovat a připravit si tak luxusní pochoutku.

Květák v pomerančové omáčce

Ingredience:

  • 1/2 hlavy velkého květáku
  • bramborový škrob (na obalování)
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 3 lžíce šťávy z pomeranče
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky medu
  • olej na smažení

Postup přípravy: 

Květák si nakrájíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do změknutí. Poté ho necháme vychladnout a studený obalíme v bramborovém škrobu.

Připravíme si šťávu ze sójové omáčky, pomerančové šťávy, vody, octa, prolisovaného česneku a medu.

Obalený květák osmažíme na oleji dokřupava a poté ho na pánvi zalijeme omáčkou a necháme lehce probublat.

Servírujeme s rýží.

květák v pomerančové omáčce

Květákové steaky

Ingredience:

  • 1 velká hlava květáku (z nich 5 steaků)
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky tymiánu

Postup přípravy: 

Hlavu květáku si nakrájíme na velké, asi 4 cm tlusté plátky. Potřeme olejem, pořádně prosolíme a opepříme jako klasické steaky, posypeme mletou paprikou a tymiánem. (Nezapomeneme tento postup zopakovat na obou stranách)

Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 30 min. Průběžně kontrolujeme a obracíme dle potřeby.

květákový steak

Pikantní kari květák

Ingredience:

  • 1/2 hlavy květáku
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 – 3 lžičky kari koření
  • 1 lžička soli
  • sušený česnek
  • pepř a chilli

Postup přípravy: 

Připravíme si marinádu z oleje, kari, soli, česneku, pepře a chilli. Poté si květák rozdělíme na menší růžičky, které pokryjeme hotovou kořenící směsí.

Takto květák pečeme v troubě na pečicím papíře nebo smažíme v horkovzdušné fritéze, dokud nezměkne a není na povrchu křupavý.

Servírujeme samotný a namáčíme do omáčky.

kari květák



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Jak našlehat mléko do kávy doma – třeba ve french pressu

Super jednoduchý recept na trendy těstoviny s fetou

Smoothie bowl aneb Zmrzlina ke snídani

Kurkuma – zlaté koření do kuchyně i pro zdraví

Letní dny dopravy zdarma se Zásilkovnou v plném proudu!

Doporučujeme