grilování

Tipy pro efektivní vyčištění grilu (i bez chemie)

Všichni jistě dobře víme, že při takovém grilování se nadělá opravdu hodně nepořádku a následné uklízení a čištění není žádný med. A to nemluvíme ani tak o nádobí, jako spíš o grilu samotném. Připečené zbytky jídla a mastnota nepustí z roštu jen tak. Naštěstí je lidstvo vynalézavé, a i na špinavé grily má své triky.

Čistý gril je základem nejen pro to, aby vám dlouho správně sloužil, ale také pro zdravější grilování. Takže do základní výbavy každého šéfa grilu by měly samozřejmě patřit také pomocníci pro jeho údržbu – tedy ideálně kartáč na čištění roštu a případně speciální čisticí přípravky. Jak si ale povíme v následujících tipech, v některých případech se i bez nich hravě obejdete.

Správný výběr je základ

Základem je samozřejmě vzít v potaz údržbu už při výběru grilu. Například takový odnímatelný grilovací rošt (u elektrických grilů pak grilovací pláty), který můžete umýt v myčce, je zkrátka k nezaplacení. Často se zapomíná také na to, že (zejména u grilů na uhlí) je třeba pravidelně umývat i vnitřní nádobu. Myslete na to už při nákupu a koukejte po snadno udržovatelných materiálech.

Nejméně práce budete mít zřejmě s grilem elektrickým, který je většinou vhodný i pro grilování v interiéru, takže je vymyšlený tak, aby nepořádku bylo co méně. Nejvíce práce pak samozřejmě dá gril na dřevěné uhlí, protože… zkrátka uhlí.

čištění grilu

Čistěte rošt ještě za tepla

Po lahodném hodokvasu (nebo dokonce ještě před ním) se do úklidu chce asi málokomu, ale určitě se vám vyplatí dát se do čištění ještě za tepla. Připečeniny a zbytky jídla se samozřejmě čistí hůře, pokud vychladnou. Zkrátka pár minut práce poté, co poslední bašta opustí gril, vám ušetří hodiny práce později.

Bez chemických čističů

Vyčistit gril můžete i ekologicky s využitím několika vyzkoušených babských rad. Využijete pomocníky, které máte běžně doma nebo dokonce zbytky alobalu z grilování. Jen mějte na paměti předchozí bod – veškeré čištění lépe funguje za tepla.

Alobal

Pokud máte po grilování zbytky alobalu, mohou vám krásně posloužit místo kartáče. Vytvořte z nich kuličku, dostatečně velkou, abyste ji pohodlně chytli do grilovacích kleští. Tou pak důkladně „oškrabejte“ připečené zbytky z roštu.

Pivo

K vyčištění grilu můžete využít i zbytky piva. Tedy pokud u vás něco takového jako zbytky existuje. Stačí například vyškrábnout poslední kapky z plechovek. Namočte do piva čisticí kartáč a vyčistěte s ním gril – špína se bude snadněji odstraňovat.

Cibule

Klasický čistič vám může nahradit například taková cibule. Stačí ji rozpůlit, nabodnout třeba na grilovací vidličku a řezem dolů důkladně potřít horký grilovací rošt. Cibule uvolní šťávy, které se promění v páru a relativně snadno rozpustí mastnotu a špínu.

čištění grilu cibulí

Jedlá soda

Jedlá soda je jedním z nejoblíbenějších ekologických čističů v domácnosti a skvěle poslouží i na vyčištění grilu. Vytvořte si čisticí pastu smícháním sody s vodou, naneste na špinavý gril a vydrhněte kartáčem. Mastnota bude pryč raz dva.

Ocet

Ocet patří mezi další oblíbené ekologické čističe, hlavně v kuchyni. Připravte si do rozprašovače směs octa a vody v poměru 1:1 a po grilování s ní postříkejte gril. Po chvilce působení odstraňte nečistoty kartáčem. Ještě důkladnějšího vyčistění dosáhnete, pokud rošt předtím potřete pastou z jedlé sody (viz výše).

Pravidelná údržba pro spokojený gril

Nezapomínejte, že gril je třeba vyčistit po každém grilování, a to včetně vnitřní nádoby na uhlí či plynových hořáků a prostoru okolo nich – jen rošt zkrátka nestačí. Zbytky starého uhlí a připálených kousků jídla totiž mohou nepříznivě ovlivnit chuť pokrmů při dalším grilování. Grilovací rošt byste měli po každém čištění naolejovat.

Samozřejmě je velmi důležitá také důkladná očista před zahájením sezóny na jaře a před zazimováním po jejím skončení. Pokud gril důkladně vyčistíte před zimou, ušetříte si spoustu práce na jaře, kdy pak bude stačit jen ho omýt od prachu a nečistot po několikaměsíční nečinnosti.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *