kopřivy

Jarní kopřivová očista

Duben je měsícem, kdy se vše zelená, pučí, kvete a je také nejvhodnější čas na sběr mladých kopřiv. Ptáte se, proč byste měli sbírat právě kopřivy? Ač je kopřiva považována za plevel a většinou se jí kvůli nepříjemnému žahání vyhýbáme hodně velkým obloukem, nelze jí upřít mnohé blahodárné účinky. A z těch se nejlépe těží, dokud jsou rostlinky mladé, tedy v dubnu a začátkem května. Pokud však nevěříte povídačkám, že i požahání kopřivou je zdravé, nezapomeňte si vzít na sběr rukavice!

Žahavý ďáblík s léčivým srdcem

Kopřivy mají své stálé místo v lidovém léčitelství již odnepaměti – údajně už staří Římané je používali k léčbě revmatu a artritidy. V našich končinách se zase věřilo, že mají moc odhánět zlé duchy. V léčitelství jsou kopřivy známé především pro své očistné účinky a často jsou využívány právě pro jarní očistné kúry.

Kopřivy pomáhají odvodnění těla, odplavují nečistoty z organismu, podporují imunitu a chrání před infekcemi, při virových i bakteriálních onemocněních, odstraňují únavu a pocit vyčerpanosti. Snižují vysoký krevní tlak a působí blahodárně při léčbě zánětů močových cest. Jsou bohaté na vitaminy C1, B2 a B6 a mnohé minerály. V neposlední řadě obsahují také kyselinu mravenčí, octovou a křemičitou, třísloviny a serotonin, což je známý hormon štěstí.

Překvapivě má kopřiva, při srovnání s jinými zelenými rostlinami, poměrně vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Obsahuje také téměř 30x více vápníku a více než 8x více hořčíku ve srovnání se stejnou porcí špenátu. Může se také pochlubit bohatou dávkou železa.

kopřivový čaj

Kam s ní

Jak již zbylo zmíněno, kopřivy jsou skvělými pomocníky při očistných kúrách a hubnutí. Díky celé řadě blahodárných účinků a obsahu spousty prospěšných látek je však využijete nejen v celé řadě pokrmů, ale také pro krásu těla. Překvapivě – na rozdíl od některých jiných bylinek – kopřiva funguje i při tepelném zpracování, protože některé účinné látky uvolňuje až při teplotě nad 80 °C.

Kopřivový čaj

Asi neznámější využití kopřivy je očistný čaj. Ten se dá uvařit z čerstvých i sušených kopřiv, takže si je klidně právě teď můžete nasušit a popíjet čaj po celý rok. Je skvělý na pročištění organismu, pomáhá při hubnoucích kúrách a je doporučován při boji se záněty močových cest. V zimě poslouží jako pomocník i prevence při virových i bakteriálních onemocněních. Čaj vyrobíte přelitím cca dvou lžic natrhaných lístků 250 ml vroucí vody, nechejte asi 15 minut louhovat v zakrytém šálku.

Kopřivové smoothie

Kopřiva je zajímavým zpestřením pro jarní zelená smoothie. Skvěle chutná s banánem, okurkou, zázvorem, avokádem, kokosovým mlékem, jablkem nebo třeba ananasem. Fantazii se však meze nekladou, takže kombinovat můžete dle své chuti. Před použitím do smoothie se doporučuje kopřivy zlehka spařit.

kopřivové smoothie

Kopřivové pokrmy

Kopřivu můžete v kuchyni využít také v širokém portfoliu pokrmů. V zásadě má podobné využití jako špenát, takže ji můžete přidat do nádivek, koláčů naslano, omelet a palačinek, nebo si z ní udělat netradiční přílohu po vzoru špenátu či dokonce polévku. Určitě se nebojte s kopřivou v kuchyni experimentovat, odmění se vám pořádnou náloží blahodárných látek a vitamínů a chutná opravdu dobře.

Pro krásné vlasy

Na vlasy můžete použít kopřivový odvar, který lze kromě listů uvařit i z kořenů. Uděláte ho jednoduše stejně jako čaj, pouze přidejte více kopřiv a louhovat nechte o něco déle – cca 30 minut. Vlažným odvarem pak opláchněte vlasy. Dodá jim nejen krásný lesk a sílu, ale působí blahodárně i proti padání vlasů a lupům.

Na bolest kloubů a pro krásnou pokožku

Výluh z kopřivy je také možné přidat přímo do koupele, měl by ulevit od bolesti svalů a kloubů. Navíc prospěje i vaší pokožce. Do tří litrů vroucí vody přidejte cca 5–6 šálků nasekaných kopřiv. Vše nechejte alespoň tři hodiny (nebo klidně i přes noc) louhovat. Před koupelí přidejte do vody ve vaně.

kopřivy v kuchyni



Komentáře

  1. Dobrý den, děkuji za informace o kopřivách a jejich možnostech. Jen si dovolím dotaz, proč nezmíníte také třeba to, kolikrát denně lze kopřivový čaj pít a že jeho nadměrná spotřeba může být nebezpečná. Vaše informace se tím jeví neúplné a jen na povrchu věci.

    1. Dobrý den, máte pravdu, tato informace nám z článku skutečně vypadla, děkujeme za upozornění. Obecně se informace o užívání bylinek velmi různí. Samozřejmě platí zásady jako u každé konzumace přírodních a bylinných čajů, a to, že lidé s jakýmikoliv zdravotními problémy a lidé užívající léky by se nejprve měli poradit s lékařem. V případě bylinek se nedoporučuje dlouhodobá konzumace čajů, cca po 3-4 týdnech je dobré dopřát organismu pauzu, některé očistné kúry uvádějí doporučenou konzumaci dokonce 1-3 měsíce a poté alespoň měsíční oddech. Optimální denní dávka jsou pak 2-3 šálky čaje. Je však třeba také myslet na to, že každý organismus je unitátní a reaguje různě, proto primárně vždy dbejte na signály svého těla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Gabriela

Ve 4Home působí už od roku 2011 a na svědomí má snad tisíce produktových textů. Nejraději ale píše inspirativní články právě sem do naší Kavárny.

Nejnovější příspěvky

Vůně kultur – tradiční řecká kuchyně

Jak našlehat mléko do kávy doma – třeba ve french pressu

Super jednoduchý recept na trendy těstoviny s fetou

Smoothie bowl aneb Zmrzlina ke snídani

Kurkuma – zlaté koření do kuchyně i pro zdraví

Doporučujeme