Období letních grilovaček je v plném proudu a my si neumíme představit žádnou zahradní party bez skvělého, osvěžujícího salátu. Už vás omrzely tradiční saláty a hledáte tipy na nové kombinace chutí? Garantujeme, že po ochutnání těchto tří zapomenete na hromady grilovaného masa, na které byste běžně zaútočili!
Kombinace sladkých a slaných komponentů teď ve světě salátů frčí. Ani my jsme se nebáli zaexperimentovat a vybrali jsme pro vás tři lahodné saláty, které doslova zboří vaši představu o nudné listové zeleni. V letních dnech přináší vítané osvěžení a jsou plné antioxidantů a vitamínů. Stále se domníváte, že vás něco takového nezasytí a budete mít po pár minutách zase hlad? Dovolte nám představit vám tipy na tři letní saláty, které se stanou hvězdou každé grilovačky a zasytí i kdejakého masožravce!
Letní detoxikační salát s jahodami
Ingredience:
- 3 hrnky baby špenátu
- 4 ředkvičky
- 3 stonky jarní cibulky
- ½ oranžové papriky
- ½ červené papriky
- ½ střední okurky
- 10 cherry rajčátek
- 1 broskev zbavená slupky
- 10 velkých jahod
- 2 lžíce nasekaných ořechů
- ¼ hrnku olivového oleje
- 2 lžíce balsamicového octa
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
1. Špenát si propláchneme ve studené vodě, ředkvičky, papriky a okurku nakrájíme na tenké plátky. Stonky jarní cibulky očistíme od zbytků nečistot a nasekáme na drobná kolečka. Cherry rajčátka můžeme dle chuti překrojit na poloviny a jahody nakrájíme na plátky.
2. Broskev zbavíme slupky a nakrájíme ji na kostičky. Také si stranou nasekáme libovolné ořechy na menší kousky.
3. Připravíme si zálivku z oleje, balsamicového octa a citronové šťávy a dochutíme ji pepřem a solí.
4. Ve velké míse smícháme všechny ingredience a na závěr posypeme nakrájenými ořechy.
Náš tip! Zkuste salát hostům naservírovat v dvoustěnných termo miskách, zaručeně tak oživíte prostřený stůl.
Salát s grilovanou hruškou a kozím sýrem
Ingredience:
- 7 hrnků libovolného salátu
- 4 hrušky
- 1 hrnek kozího sýra
- ¾ hrnku nasekaných pistácií
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce šťávy z citronu
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
1. Libovolný salát si propereme ve vodě a také očistíme hrušky.
2. Nakrájíme hrušky na poloviny a na grilu nebo funkci gril na vaší troubě je necháme do změknutí péct cca 30 minut.
3. Připravíme si zálivku z medu, olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
4. Stranou nasekáme část pistácií, kterou smícháme s listy salátu. Vše smícháme se zálivkou a navrch poklademe grilovanou hrušku. Salát ještě posypeme zbytkem nepokrájených pistácií a rozdrobeným kozím sýrem.
Quinoový salát s borůvkami
Ingredience:
- ½ hrnku quinoi
- 1 hrnek vody
- 6 velkých listů kadeřávku
- 1 lžička soli
- 1 citron
- ¾ hrnku borůvek
- ½ hrnku hroznového vína
- ¼ hrnku pistácií
- ½ hrnku sýru feta
- 3 lžíce balsamicového octa
- 1 lžíce kremžské hořčice
- pepř, sůl a chilli
- 1/2 hrnku olivového oleje
Postup přípravy:
1. Proprané listy kadeřávku nakrájíme na menší kousky. Quinou si mezitím uvaříme v osolené vodě.
2. Zálivku vytvoříme z balsamicového octa, oleje, soli, pepře, chilli a kremžské hořčice.
3. V míse smícháme borůvky a hroznové víno a směs zakápneme šťávou z 1 citronu.
4. Salát doplníme uvařenou, vychladlou quinoou a kadeřávkem a na závěr posypeme pistáciemi, nadrobeným sýrem a přidáme zálivku.