souvlaki

Jednoduché bylinkové recepty na hlad i chuť

Léto se přehouplo do své druhé poloviny, takže je načase užít si čerstvých bylinek, dokud nám na zahrádce vesele rostou. Bylinky dodají každému jídlu jedinečnou chuť, oživí i obyčejné recepty, a navíc jsou zdravé. Receptů, do kterých čerstvé bylinky využijete je zajisté spousta. Vyzkoušejte s námi pár velmi jednoduchých, které ale poskytnou božský zážitek vašim chuťovým buňkám. 

Domácí bylinkové máslo

Bylinkové máslo je skvělým doplňkem pro grilovaná masa, ryby, zeleninu nebo například na rozpečenou bagetu jako příloha k salátu. Zajisté, můžete si koupit již namíchanou směs koření, ale zkuste alespoň jednou domácí bylinkové máslo z čerstvých bylinek a už nikdy nebudete chtít jiné!

Co budete potřebovat?

  • změklé máslo
  • nasekané čerstvé bylinky dle chuti (bazalka, oregano, pažitka, tymián…)
  • trochu česneku
  • šťávu z čerstvého citronu

Bylinky do másla můžete vybírat klidně podle svých preferencí, skvěle chutná i se samotnou bazalkou, na jaře je zase skvělý čerstvý medvědí česnek. U výraznějších bylinek upravte poměr, aby chuťově nepřebíjely ostatní – s pažitkou nemusíte šetřit, tymiánu však raději pomálu. Do změklého másla přidejte nadrobno nasekané bylinky, trochu utřeného nebo prolisovaného česneku a zakápněte kapkou šťávy z citronu. Po důkladném promíchání nebo promixování dejte do lednice ztuhnout.

NÁŠ TIP! Pro efektní servírování můžete máslo pomocí potravinové fólie vytvarovat do válečku a uložit do máslenky.

bylinkové máslo

Řecké souvlaki

Řecká kuchyně je proslulá svým umem udělat z mála božsky chutnající jídlo. A přesně takovým kouzelným pokrmem jsou řecké souvlaki, které přijdou vhod, když se vám klasické grilovací recepty omrzí. Tradičně se v Řecku sice připravují z jehněčího, ale recept skvěle funguje i na kuřecím a vepřovém. Nenechte se zmást jednoduchostí receptu – opravdu je to balada pro chuťové buňky.

Co budete potřebovat?
(2 porce)

  • 400 g vepřové kýty nebo kuřecích prsních řízků
  • 1 stonek máty
  • 2 snítky oregana
  • 2 snítky tymiánu
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 1 citron
  • dřevěné špejle

Maso nakrájejte na menší kostky, lístky bylinek otrhejte ze stonků. Vše smíchejte v misce s olivovým olejem, špetkou soli a pepře. Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete přidat i trochu česneku. Nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny (klidně můžete nechat i přes noc).

Špejle namočte na 10 minut do studené vody, můžete je také potřít citronovou šťávou pro lepší chuť. Maso napíchejte na špejle jako klasický špíz a grilujte na rozpáleném grilu do měkka. Citron rozkrojte na polovinu a dejte rozkrojenou stranou ogrilovat k masu. Hotové špízy zakápněte ogrilovaným citronem a podávejte ideálně s čerstvou zeleninou, rozpečenou pitou a řeckými tzatziki.

řecké souvlaki

Máslové sušenky s rozmarýnem

Křehké máslové sušenky ovoněné výraznými bylinkami jsou jednoduchou chuťovkou, která příjemně překvapí k čaji i jen tak. Nabídněte je návštěvám a uvidíte, že se budou olizovat až za ušima. Navíc nabízí nekonečně mnoho chuťových kombinací. Pro obměnu můžete recept vyzkoušet s levandulí nebo citronovým tymiánem. Pomerančová kůra dokonale zvýrazní kořeněné tóny rozmarýnu, recept je však skvělý i s kůrou z citrónu. Pro oživení a výraznější chuť pak můžete přidat i trochu citronové nebo pomerančové šťávy nebo vanilkový lusk.

Co budete potřebovat?
(na cca 20 kousků)

  • 55 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 115 g změklého másla
  • 1 lžička jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • jemně nastrouhaná pomerančová nebo citronová kůra

Máslo, cukr, najemno nasekaný rozmarýn a nastrouhanou kůru vyšlehejte mixérem do jemné krémové hmoty. Postupně přidejte mouku, dokud se nevytvoří tuhé těsto. Na válu posypaném moukou opatrně vyválejte těsto na tloušťku cca 3-5 mm, vykrajovátky pak vykrájejte sušenky. Plech lehce vymažte nebo na něj položte pečicí papír, pečte v troubě předehřáté na 150 °C dozlatova (cca 20 minut).

rozmarýnové sušenky

Ještě nemáte svou bylinkovou zahrádku? Podívejte se v našem článku, jaké bylinky doma pěstovat: 7 bylinek, které by vám neměly v zahrádce chybět



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *