vakuovačky

Vakuovat, či nevakuovat – to je otázka!

Určitě to znáte také – oschlé zbytky salámu, který se nestihl sníst najednou, nahnilý kousek zeleniny, který vám zapadl na dno šuplíku, zbylá porce lahodného oběda, kterou je škoda vyhodit, nebo mrazák přetékající zásobami na horší časy. Jak naložit s jídlem, abyste zbytečně neplýtvali a vydrželo vám déle čerstvé a chutné?

Dnes se podíváme na zoubek vakuovačkám, které vám ukážou nový pohled na skladování potravin. Je vakuování jen módní výstřelek, nebo skutečně užitečná záležitost pro vaši kuchyni? Vyplatí se vám vakuovačku pořídit?

S vakuovačkou zdravěji a chutněji

Vakuování je hned po zavařování jednou z nejspolehlivějších a nejoblíbenějších konzervačních metod a na jejím fungování není vůbec nic složitého. Potraviny jednoduše uložíte do speciálních sáčků (nebo dóz) a pomocí vakuovačky odsajete vzduch.

Vytvořené vakuum pak zabraňuje růstu aerobních mikroorganismů (například plísní), uchová tak vaše potraviny zdravější a navíc 3–5x déle čerstvé. Nemusíte se tak zabývat strašáky jako je datum spotřeby nebo potraviny načaté déle, než je zdravé. Skvělé řešení pro syrové maso nebo například nespotřebované salámy a sýry.

vakuování potravin

Vakuování navíc zabraňuje, aby potraviny nasákly vůně ostatních spolubydlících v lednici, díky čemuž si zachovají bezvadné aroma i chuť. Stejně tak aromatickým potravinám zabrání ovonět zbytek jídla nebo celou lednici, je tak ideální pro uskladnění ryb nebo zrajících sýrů.

V neposlední řadě si vakuovačku zamilujete i díky úspoře místa. Zavakuované potraviny mají menší objem, uskladníte tedy ještě více jídla nejen do lednice, ale hlavně do mrazáku. Tento bonus navíc oceníte třeba i na cestách.

Věděli jste, že…? Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí? V Evropské unii se přes 40 % ze všeho vyhozeného jídla znehodnotí na úrovni domácností. (zachranjidlo.cz)

Nejen pro uskladnění a nejen pro potraviny

Talent vakuovaček se však neomezuje pouze na efektivní uskladnění potravin, ale poslouží vám i jinde.

Bude skvělým pomocníkem například při grilovačkách. Maso zavakuované s marinádou do sebe totiž rychleji a důkladněji natáhne chuť a krásně zvláční. Budete tak mistrem grilu raz dva.

Metoda vaření sous vide oblíbená v luxusních restauracích nyní dobývá i naše malé kuchyně, ale bez vakuovačky se u ní neobejdete. Zavakuované maso se vaří ve vodní lázni při stálé teplotě. Můžete si tak dopřát luxusní recepty nejen na chutný flák masa přímo doma.

sous vide

A jako bonus využijete vakuovačku i mimo kuchyni. Na principu vakua fungují například i velké úložné pytle na oblečení, s ručními vakuovačkami tedy můžete uskladnit i menší balíčky a drobnosti – hračky nebo oblečení.

Užitečné tipy pro vakuování

Většina vakuovacích sáčků je omyvatelná a znovu použitelná (některé lze dokonce mýt i v myčce nádobí), takže nejen šetříte potraviny, ale také svou peněženku a zredukujete plastový odpad.

Pro vakuování sypkých potravin je lepší použít vakuovací dózy. Pokud navíc do hodní části vložíte kávový filtr nebo papírový ubrousek, zabráníte případným zrníčkům proniknout do vakuovacího stroje.

Křehké potraviny, které by se tlakem mohly poškodit, nejdříve lehce zmrazte. Stejný trik pomůže i pokud potřebujete do sáčku vakuovat tekutiny.

Pokud vakuujete potraviny s obsahem tekutin či šťáv (maso, ovoce), vložte do horní části sáčku složenou papírovou utěrku. Ta vysaje část tekutiny, sáček půjde uzavřít pravidelně a vakuovačka vám tekutinu nevysaje.

vakuování potravin

Nákup vakuovačky se vám určitě vyplatí, když:

  • si potrpíte na velké rodinné nákupy a nakupování jídla do zásoby,
  • uskladňujete potraviny na horší časy do mrazáku,
  • míváte v lednici často zbytky a neradi plýtváte jídlem,
  • si libujete v aromatických potravinách,
  • grilujete a marinujete,
  • rádi vaříte metodou sous vide.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *