Sezóna dýní nám již tradičně klepe na dveře a s ní přichází i přemýšlení, jak všechnu úrodu spotřebovat. Každoročně se vám snažíme přinášet inspiraci na originální pochoutky, kterými oslníte vaše strávníky. Letos tomu není jinak. Tentokrát si ukážeme, že se dýně skvěle hodí do fitness vaření a ocení ji především ti, kteří se snaží udržet si štíhlou linii.
Proč je dýně vhodná do fitness kuchyně?
- má nízkou kalorickou hodnotu
- obsahuje velké množství vitamínů a minerálů
- díky obsahu antioxidantů působí jako prevence proti vzniku chronických onemocnění
- vitamíny A a lutein pomáhají chránit náš zrak
- je skvělým zdrojem vlákniny, která nám pomáhá ve správném trávení
Recepty
Další skvělou vlastností dýně je, že je její využití velmi variabilní a hodí se proto do sladké i slané kuchyně. Můžeme ji péct, vařit, smažit, udělat z ní pyré nebo ji servírovat v celku plněnou směsí. Fantazii se zkrátka meze nekladou.
Proteinový salát z čočky
Ingredience:
(na 2 – 3 porce)
- 2 hrnky vařené hnědé čočky
- 1 malá dýně hokaido
- 1/2 cibule
- 1 okurka
- 1/2 hrnku olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- bylinky (rozmarýn, tymián)
Postup přípravy:
Dýni hokaido si oloupeme a nakrájíme ji na menší kostičky. Ty potřeme trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Poté je dáme péct do trouby předehřáté na 200°C, dokud nejsou uvnitř měkké a svrchu opečené do křupava.
Mezitím si uvaříme čočku do změknutí a necháme ji vychladnout. Také osmažíme 1/2 cibule na troše oleje.
Dresing si připravíme smícháním olivového oleje, medu, hořčice, citronové šťávy a bylinek. Dle chuti osolíme a opepříme.
Poté upečenou dýni smícháme s uvařenou čočkou, osmaženou cibulkou a jemně pokrájenou oloupanou okurkou. Servírujeme zakápnuté naším dresingem.
Letní power bowl s kuřecím prsíčkem a dýní
Ingredience:
(na 2 porce)
- 2 kuřecí prsa
- 1 a 1/2 hrnku pohanky
- 1/2 dýně hokaido
- 1 avokádo
- 1 mrkev
- míchaný salát (čekanka, špenát, ledový salát, rukola)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce tahini pasty
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Dýni hokaido si oloupeme a nakrájíme ji na menší kostičky. Ty potřeme trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Poté je dáme péct do trouby předehřáté na 200°C, dokud nejsou uvnitř měkké a svrchu opečené do křupava. Můžeme také použít gril.
Kuřecí prsa dobře osolíme a opepříme a potřeme je olejem. Následně je pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 20 – 25 min. Poté je necháme odležet a nakrájíme je na plátky.
Dresing si připravíme smícháním prolisovaného česneku, tahini pasty, medu, hořčice a citronové šťávy. Dle chuti osolíme a opepříme.
Do hluboké misky vrstvíme nejprve míchaný salátek a poté přidáváme všechny naše zbývající ingredience – kuřecí prsa, opečenou dýni, nakrájenou mrkev a avokádo. V neposlední řadě vše zakápneme naším dresingem. Můžeme servírovat s pickles (kvašenou zeleninou)
Extra proteinové lívance z dýně
Ingredience:
(na 3 – 4 porce)
- 1 hrnek dýňového pyré
- 8 bílků
- 2 hrnky vanilkového proteinu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřicího prášku
Postup přípravy:
Všechny ingredience spolu smícháme v hladké těsto. To následně smažíme na oleji cca 5 – 7 min. V polovině je otočíme, aby se lívance opekly rovnoměrně z obou stran. Servírovat můžeme s řeckým jogurtem, javorovým sirupem či ovocem.