rafinovaný cukr

Zabiják jménem rafinovaný cukr – víme, jak na něj

Ačkoliv jsme si už jako děti rádi citovali: „Kostka cukru sílu dává.“, není tomu tak ani v nejmenším. Rafinovaný cukr sice funguje jako zdroj energie, ale cena za jeho užívání může být velká. Jakmile se totiž zvýší obsah cukru v krvi, vyhoupne se nad normu i hladina inzulínu a nastává pocit omračující únavy.

Jak se bílý cukr vyrábí

Tento sladký jed prochází procesem rafinace, kdy je původní produkt cukrové řepy chemicky bělen a zbaven veškerých minerálů a vitaminů. Jakmile se tento cukr dostane do střev, vytváří příznivé prostředí pro mikroorganismy, které mohou v našem těle páchat neplechu. Nedostatek minerálů, o které se díky konzumaci běžného cukru ochuzujeme, se může projevit kažením zubů nebo řídnutím kostí.

Jak ho nahradit

Dnes už díky povědomí o zdravých potravinách víme, že vyřadit bílý cukr z jídelníčku není žádná velká věda. Stačí se rozhlédnout po nerafinovaných rostlinných alternativách ve formě sirupů a sladidel na bázi fruktózy. Máme zde pro vás několik našich favoritů, díky kterým na používání rafinovaného cukru úplně zapomenete.

Datle

Sušené datle či fíky jsou skvělou variantou přírodních sladidel. Stačí přidat 2 – 3 kousky do vaší snídaně, svačiny nebo jakékoliv jiné pochoutky a uvidíte, že rozdíl nepoznáte. Navíc mají příjemnou chuť, která ale nepřebije aroma vašeho připravovaného pokrmu. Kromě ovocného cukru obsahují také velké množství vlákniny a tělu prospěšných minerálů.

datle

Kokosový a palmový cukr

Zdravější kamarádi bílého cukru, kteří neprošli procesem rafinace, se mohou pyšnit mnohými způsoby, kterými pomáhají našemu tělu. Sladivost je sice menší než u klasického cukru, ale množstvím minerálů ho rozhodně předčí. Největší výhodou používání kokosového či palmového cukru je, že obě tyto alternativy obsahují inulin, který zpomaluje vstřebávání cukru do krve, tudíž nejsme tak brzy unavení a energie nám vydrží mnohem déle.

kokosový a palmový cukr

Med

Ačkoliv je med považován za méně vhodnou alternativu sladidel, není to tak u všech jeho forem. My se budeme zabývat nepasterizovaným medem, který hravě strčí bílý cukr do kapsy. Díky šetrnému zpracování si totiž zachovává blahodárné látky. Mezi ně můžeme řadit třeba vápník, železo, draslík, zinek nebo selen. Nepasterizovaný má také nižší glykemický index, přesto by si ale měli diabetici dávat pozor, aby konzumací medu nepřekročili míru, která je jim doporučena. Dávka 2 lžic medu totiž vyjde na celý denní příjem cukru běžného diabetika.

med

Melasa

Pokud ještě neznáte tuto královnu říše sladidel, měli byste jí dát u vás v kuchyni šanci. Jedná se o vedlejší produkt zpracování cukrové třtiny. Díky své charakteristické chuti a vůni se skvěle hodí do pečení aromatických koláčů nebo na slazení exotických čajů či kávy. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných vitamínů – B1, B2 a B6. Pyšní se také vysokým obsahem železa, vápníku, chromu, draslíku a zinku.

melasa

Ovoce

Jak se říká – to nejlepší na konec. Není nic jednoduššího, než zahnat chuť na sladké a „absťák“ po cukru kouskem lahodného ovoce. Je dostupné pro všechny, většinu lokálních druhů ovoce seženete za velmi výhodnou cenu ve srovnání s náhražkami cukru, a navíc uspokojí vaše chutě stejně dobře jako běžný cukr. Například banány jsou perfektními pomocníky při pečení různých dezertů a koláčů, protože hravě zastoupí funkci přírodního sladidla a konzistencí nenaruší váš recept. Ovoce je také skvělým zdrojem vlákniny a narozdíl od rafinovaného cukru obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, které se různí vzhledem k druhu ovoce, které používáte.

ovoce



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Vybíráte plavky na léto? Neřiďte se jen podle barev

Recept na nebesky vláčný mrkvový dort

4 tipy na recepty za pár kaček

Vyzkoušeli jsme: káva Dalgona aneb cappuccino naruby

Recepty na gril: kuře na 5 způsobů

Doporučujeme