Trápí vás intolerance na laktózu? Máte doma dítě s alergií na mléčnou bílkovinu? Nedělá vám kravské mléko dobře? Ať už se vyhýbáte mléku z jakéhokoliv důvodu, dobře víte, že vyhnout se mu může být někdy velmi obtížné. V dnešní době se ale nabídka rostlinných alternativ značně rozšířila a tyto produkty jsou tedy dostupné v každém supermarketu.
Chcete prozkoumat, které mléko se nejlépe hodí do sladkých dezertů, a ze kterého uděláte nejlepší kávu? Nechte se inspirovat našimi tipy!
Sójové mléko
Asi nejdostupnějším mlékem je právě to sójové. Najdete ho téměř v každém supermarketu. Většinou mívá hustou konzistenci, která připomíná klasické kravské mléko. Hodí se proto právě na přípravu kávy či kakaa, můžete ho použít také do pudingu nebo ovesné kaše. Sójové mléko mívá lehce nasládlou chuť, takže ho nedoporučujeme do slané kuchyně (především do omáček). Pro tuto příležitost raději sáhněte po speciální sójové smetaně.
Pozor na sójové mléko by si samozřejmě měli dát alergici s intolerancí či alergií na sóju. Naopak ho ocení ti, kteří nemohou jíst ořechy a skořápkové plody.
Ve srovnání s ostatními mléky cenově rozhodně vítězí. Jedná se tedy o cenově nejpřijatelnější rostlinnou alternativu mléka.
Mandlové mléko
Toto mléko mívá většinou mnohem řidší konzistenci a je známé pro svou jemnou oříškovou chuť. Skvěle se hodí do sladké kuchyně, především na přípravu kašiček, pudingů a jiných dezertů. Hodí se i do kávy, pokud vám nevadí, že není tak husté a krémové. Opět ho příliš nedoporučujeme do slaných pokrmů. Stejně jako sójové mléko má lehce nasládlou chuť, která ve slaných jídlech působí rušivě. Existují ale i mandlové smetany, které můžete do vaření použít.
Alergici na ořechy by ale měli raději sáhnout po jiných rostlinných alternativách, například po mléku ovesném či sójovém.
Mandlové mléko bývá dražší než mléko sójové, které je cenově nejpřijatelnější. Přesto ale patří mezi ta nejlevnější na trhu.
Ovesné mléko
Ovesné mléko je v poslední době největším favoritem mezi alternativními mléky. Má nádherně hustou konzistenci a chuťově se hodí jak do sladké, tak do slané kuchyně. Vynikající je na přípravu kávy, protože se dá výborně šlehat a vytváří hustou pěnu.
Ocení ho především alergici, kteří nemohou oříšková či sójová mléka. Pozor by si na něj měli dát ti, kteří trpí alergií na lepek. Některé značky ovesných mlék se však pyšní nálepkou „bez lepku“.
Jelikož je ovesné mléko tak populární, bývá i výrazně dražší než ostatní mléka. Proto se vyplatí bedlivě vyčkávat na slevy a poté rovnou vykoupit celý regál.
Kokosové mléko
Toto mléko většinou seženete ve formě hustého krému, který se prodává v plechovce, nebo jako klasické krabicové mléko. Obě tyto varianty jsou ale známé svou hustou konzistencí a jemnou kokosovou chutí. Intenzita kokosové pachuti se liší podle značky a druhu. Některá plechovková mléka proto můžete použít i do slané kuchyně. Mléka krabicová doporučujeme spíše na přípravu sladkých pokrmů.
Kokosové mléko je jasnou volbou každého alergika. Kokos totiž nepatří mezi ořechy, ani neobsahuje lepek. Alergická reakce na něj se objevuje naprosto minimálně.
Je poměrně cenově dostupné. Opět záleží na značce a druhu. Mléka v plechovce bývají většinou levnější než ta krabicová.