mazanec úvodní

Jak na dokonalý velikonoční mazanec

Ačkoliv nám tato nelehká doba nedovoluje oslavit Velikonoce v tradiční podobě, stále existují způsoby, jak doma navodit příjemnou velikonoční atmosféru. Nedílnou součástí těchto svátků je právě pečení svátečního mazance. Mnozí z nás se často zdráhají se do domácí výroby pustit, ale tento recept vám ukáže, že se kynutého těsta nemusíte ani v nejmenším bát. Pokud navíc shromažďujete vajíčka na dekorování, určitě vás potěší, že na tento mazanec nebudete žádné potřebovat.

Náš lahodný máslový mazanec s rozinkami si připravíte raz dva a ještě jím provoníte celý byt.

Velikonoční mazanec s rozinkami

Ingredience:
(na 2 menší mazance)

  • kvásek (1 balíček sušeného droždí, 3 lžíce polohrubé mouky, lžíce cukru, 25 ml mléka)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krystal
  • 100 g másla
  • 120 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 1 a 1/2 hrsti rozinek (namočených v rumu)
  • plátky mandlí

Postup přípravy: 

Připravíme si kvásek, který necháme na teplém místě 15 minut pracovat. Mezitím si ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience a citronovou kůru.

Hotový kvásek přidáme do sypké směsi společně s povoleným máslem, mlékem a namočenými rozinkami. Těsto propracováváme na válu asi 10 minut. Poté vytvoříme bochánek a necháme ho alespoň 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a vytvoříme dva menší mazance. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem nebo máslem, posypeme mandlemi a dáme do trouby péct nejdříve 5 min na 220 °C a poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 40 min.

mazanec

Ačkoliv nám už naši rodiče často připomínali, že nemáme jíst pečivo, když je ještě teplé, obávám se, že v tomto případě nikdo z nás neodolá. Výsledné bochánky jsou uvnitř hedvábné a vláčné a na povrchu krásně křupavé. Doufáme, že tento recept vyzkoušíte. Dejte nám vědět v komentářích, jaký úspěch sklidily domácí mazance u vás doma.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Doporučujeme