medvědí česnek úvodní

Jak na medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku je tady a s ní i skvělé recepty na jeho přípravu. Věděli jste ale, kde ho hledat nebo kdy je ještě jedlý a kdy jedovatý? Pokud brzy plánujete vyrazit na jeho sběr, nejprve si přečtěte našeho průvodce, jak na medvědí česnek.

Co je vůbec medvědí česnek a proč je tak oblíbený?

Medvědí česnek je vytrvalá rostlinka, kterou poznáte podle asi 4 cm velké cibulky a přibližně 20-40 cm dlouhých zelených lesknoucích se listů. Známý je především pro své jemné česnekové aroma a příjemně štiplavou chuť, díky čemuž se výborně hodí například do pesta, salátů, bylinkových másel atd.

Navíc patří mezi oblíbená homeopatika využívaná při léčbě kardiovaskulárních, respiračních i trávících onemocněních. Nejen, že nabízí velké množství vitaminů, ale patří také mezi rostliny s nejvyšším obsahem minerálů, které v přírodě najdeme.

medvědí česnek 1

Kdy a kde ho najít a jak ho sbírat?

Nejčastěji na něj narazíte na stinných a vlhkých místech, kde se vyskytuje převážně ve velkých koloniích, které nelze přehlédnout. Můžete ho ale najít i v malých trsech, takže pozorně sledujte svoje okolí. Doporučuje se hledat v oblastech lesních potůčků a říček. Roste od začátku března a sbírat ho lze přibližně do konce dubna. Následně propuká v květ a tehdy ztrácí svou chuť a listy začínají být tuhé.

Jelikož se jedná o vytrvalé rostlinky, odřezáváme pouze listy a cibulky necháváme v zemi. Musíme být opatrní, protože bychom nešetrným trháním listů mohli rostlinku poškodit a nezachovala by se pro příští sběr.

sběr česneku

Nebezpečný dvojník – konvalinka

Velký pozor bychom si měli dávat na záměnu medvědího česneku s konvalinkou. Jejich listy jsou totiž velmi podobné a často zmatou i zkušeného sběrače. Bezpečně je rozlišit lze pouze podle vůně a chuti. Když promnete list medvědího česneku mezi prsty, ucítíte jemný česnekový odér. Na jazyku jemně štípe a zlehka připomíná jarní cibulku.

Raději se teda pokaždé přesvědčte podle vůně, zda se skutečně jedná o medvědí česnek. Konvalinka je totiž prudce jedovatá a i v malém množství může způsobit otravu, která se projevuje nevolností, zvracením, průjmem, křečemi či celkovou malátností.

rozdíl mezi česnekem a konvalinkou

Recept na skvělé pesto z medvědího česneku

Jak jsme již zmínili, nejoblíbenější je medvědí česnek především pro milovníky jídla. Pokud si tedy chcete ozvláštnit jídelníček a zkusit nové chutě, určitě vyzkoušejte náš recept na vynikající pesto z medvědího česneku. Hodí se do omáček na těstoviny, jako zálivka do salátů či jako pomazánka na čerstvě ukrojený chléb.

Ingredience: 

  • 40-50 g medvědího česneku
  • 100 g opražených mandlí (bez slupky)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 50 g parmezánu
  • sůl, pepř, citronová šťáva a kůra

Postup přípravy: 

Listy česneku si společně s opraženými mandlemi rozmačkáme v hmoždíři do jemné pasty, kterou následně zředíme olejem a citronovou šťávou. Dále přidáme nastrouhaný parmezán, sůl, pepř a trochu citronové kůry a vše spolu ještě jednou promačkáme v hmoždíři. Pesto by mělo být jemné, s kousky lístků a ořechů.

pesto z medvědího česneku



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Recept na jemný pomerančový koláč

3 recepty na poctivé české polévky jako od maminky

Doporučujeme