těstovinové saláty

Jaro je tu! Recepty na 3 lehké těstovinové saláty

Ačkoliv to venku ještě vypadá všelijak a to pravé slunečné jaro teprve přijde, my už jsme se začali připravovat na teplé období alespoň v našem jídelníčku. Je totiž nejvyšší čas přesedlat z jídel, co zahřejí v břiše na něco lehkého a rychlého. A co by mohlo být lepší než těstovinový salát?

Připravili jsme si pro vás 3 skvělé recepty na rychlé a snadné těstovinové saláty, které zachutnají celé vaší rodině.

Italský caprese salát s těstovinami

Ingredience:
(na 3-4 porce) 

  • 250 g těstovin (například mašliček)
  • 1 balení mini mozzarell
  • 300 g cherry rajčat
  • čerstvá bazalka
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžičky cukru (nebo sladidla)
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

Těstoviny si dle návodu uvaříme v osolené vodě. Poté je slijeme a propláchneme studenou vodou. Mezitím si připravíme dresing smícháním balzamikového octa, oleje, cukru, soli a pepře. Také si nakrájíme rajčátka na polovičky a scedíme mozzarelly z nálevu. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme nasekanou čerstvou bazalku.

caprese salát

Těstovinový salát s pestem a grilovanou cuketou

Ingredience:
(na 3-4 porce) 

  • 250 g těstovin
  • 2 hrnky čerstvé bazalky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 1/3 hrnku opražených piniových oříšků (nebo mandlí)
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1 střední cuketa
  • 1 hrnek čerstvého hrášku
  • olivový olej na smažení

Postup přípravy: 

Těstoviny si dle návodu uvaříme v osolené vodě. Poté je slijeme a propláchneme studenou vodou. Mezitím si připravíme domácí pesto – rozmixujeme bazalku, nastrouhaný parmezán, opražené ořechy, olivový olej, česnek, sůl a pepř do hladké pasty. Tu si poté necháme na chvíli zchladit v lednici.

Cuketu nakrájíme na kolečka, osolíme ji a opepříme a dáme ji osmažit na pánev s trochou olivového oleje. Když je svrchu hezky opečená a uvnitř měkká, stáhneme ji z plotny a můžeme smíchat se zbytkem surovin.

Do vychladlých těstovin tedy přimícháme bazalkové pesto, osmaženou cuketu a čerstvý hrášek. Nakonec si navrch natrháme čerstvou bazalku a můžeme servírovat.

pesto salát

Řecký těstovinový salát s olivami a balkánem

Ingredience:
(na 3-4 porce)

  • 250 g těstovin
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/4 lžičky dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • 1/3 hrnku černých oliv
  • 1 okurka
  • 1 červená paprika
  • 250 g cherry rajčat
  • 1/2 červené cibule
  • 1/2 hrnku balkánského sýra
  • rukola

Postup přípravy: 

Těstoviny si dle návodu uvaříme v osolené vodě. Poté je slijeme a propláchneme studenou vodou. Mezitím si připravíme dresing smícháním olivového oleje, octa, prolisovaného česneku, oregana, dijonské hořčice, soli a pepře.

Nakrájíme si okurku, cherry rajčata, papriku a olivy na stejnoměrné kousky. Na jemné proužky si také nakrájíme červenou cibuli.

Nakonec do těstovin vmícháme dresing, přidáme všechnu nakrájenou zeleninu a rukolu a vše posypeme rozdrobeným balkánským sýrem.

řecký salát



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Doporučujeme