Sezóna medvědího česneku je tady a s ní i skvělé recepty na jeho přípravu. Věděli jste ale, kde ho hledat nebo kdy je ještě jedlý a kdy jedovatý? Pokud brzy plánujete vyrazit na jeho sběr, nejprve si přečtěte našeho průvodce, jak na medvědí česnek.
Co je vůbec medvědí česnek a proč je tak oblíbený?
Medvědí česnek je vytrvalá rostlinka, kterou poznáte podle asi 4 cm velké cibulky a přibližně 20-40 cm dlouhých zelených lesknoucích se listů. Známý je především pro své jemné česnekové aroma a příjemně štiplavou chuť, díky čemuž se výborně hodí například do pesta, salátů, bylinkových másel atd.
Navíc patří mezi oblíbená homeopatika využívaná při léčbě kardiovaskulárních, respiračních i trávících onemocněních. Nejen, že nabízí velké množství vitaminů, ale patří také mezi rostliny s nejvyšším obsahem minerálů, které v přírodě najdeme.
Kdy a kde ho najít a jak ho sbírat?
Nejčastěji na něj narazíte na stinných a vlhkých místech, kde se vyskytuje převážně ve velkých koloniích, které nelze přehlédnout. Můžete ho ale najít i v malých trsech, takže pozorně sledujte svoje okolí. Doporučuje se hledat v oblastech lesních potůčků a říček. Roste od začátku března a sbírat ho lze přibližně do konce dubna. Následně propuká v květ a tehdy ztrácí svou chuť a listy začínají být tuhé.
Jelikož se jedná o vytrvalé rostlinky, odřezáváme pouze listy a cibulky necháváme v zemi. Musíme být opatrní, protože bychom nešetrným trháním listů mohli rostlinku poškodit a nezachovala by se pro příští sběr.
Nebezpečný dvojník – konvalinka
Velký pozor bychom si měli dávat na záměnu medvědího česneku s konvalinkou. Jejich listy jsou totiž velmi podobné a často zmatou i zkušeného sběrače. Bezpečně je rozlišit lze pouze podle vůně a chuti. Když promnete list medvědího česneku mezi prsty, ucítíte jemný česnekový odér. Na jazyku jemně štípe a zlehka připomíná jarní cibulku.
Raději se teda pokaždé přesvědčte podle vůně, zda se skutečně jedná o medvědí česnek. Konvalinka je totiž prudce jedovatá a i v malém množství může způsobit otravu, která se projevuje nevolností, zvracením, průjmem, křečemi či celkovou malátností.
Recept na skvělé pesto z medvědího česneku
Jak jsme již zmínili, nejoblíbenější je medvědí česnek především pro milovníky jídla. Pokud si tedy chcete ozvláštnit jídelníček a zkusit nové chutě, určitě vyzkoušejte náš recept na vynikající pesto z medvědího česneku. Hodí se do omáček na těstoviny, jako zálivka do salátů či jako pomazánka na čerstvě ukrojený chléb.
Ingredience:
- 40-50 g medvědího česneku
- 100 g opražených mandlí (bez slupky)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 50 g parmezánu
- sůl, pepř, citronová šťáva a kůra
Postup přípravy:
Listy česneku si společně s opraženými mandlemi rozmačkáme v hmoždíři do jemné pasty, kterou následně zředíme olejem a citronovou šťávou. Dále přidáme nastrouhaný parmezán, sůl, pepř a trochu citronové kůry a vše spolu ještě jednou promačkáme v hmoždíři. Pesto by mělo být jemné, s kousky lístků a ořechů.