židovská kuchyně

Vůně kultur – tradiční židovská kuchyně

Rádi experimentujete v kuchyni? Baví vás objevovat nové chutě a vůně? Díky této speciální edici článků společně proletíme neznámými kulturami a zaměříme se na objevování nových receptů, které jsou pro naše klima neznámé. V tomto díle probádáme tradiční židovskou kuchyni, která se drží velmi striktních pravidel přípravy pokrmů.

Charakteristika

Židovská kuchyně se může jevit poněkud nudně, podléhá totiž spoustě náboženských pravidel určených Tórou, díky které je výsledný pokrm „košer“ (tedy rituálně čistý). Mléčná a masitá jídla se nesmí kombinovat a z jídelníčku jsou například vyřazeny různé druhy mas (například vepřové nebo mořské plody). I porážka musí probíhat v náboženské čistotě, existují proto třeba košer jatka, kde se maso kompletně zbavuje krve. Ačkoliv je celý tento proces získávání a upravování potravin velice složitý a může se vám zdát zbytečný, výsledná kvalita pokrmů je díky tomu mnohem vyšší.

Unikátnost této kuchyně spočívá v její rozmanitosti a propojení vyvážených chutí. Kombinuje sladké a slané prvky a vytváří nový chuťový požitek. Dominují zde vůně česneku a koření a pochutnáte si jistě i na sladkém pečivu a notné dávce medu, který židovská kuchyně často používá.

Recepty

Challah

Naprosto základním pokrmem této kuchyně je samozřejmě chléb Challah. Podávají se vždy dva bochníky. Je upečen ze sladkého těsta, které u nás není příliš běžné a je proto pro některé lidi zprvu oříšek, najít k němu cestu. Naše kultura upřednostňuje kváskové chleby s kmínem, které mají svou specifickou slanost. Tento chléb stojí na druhé straně chuťového spektra, ale rozhodně stojí za to ho ochutnat.

challah

Polévka s macesovými knedlíčky

Maces je další tradiční surovinou židovské kuchyně. Jedná se o nekvašený chléb z vody a mouky, který dominuje jídelníčku především v období židovského svátku Pesachu. Tato polévka je pouze velmi silný slepičí vývar se zeleninou, který je obohacen o knedlíčky z mletého macesu, vajec a sádla.

macesové knedlíčky

Ačkoliv se nejedná o nejzdravější pokrm, jeho vyváženější zeleninovou podobu můžete nalézt ZDE

Šoulet

Tento pokrm patří k nejoblíbenějším z židovských jídel. Je to velmi sytý hlavní chod, který připomíná naše tradiční vepřo knedlo zelo. Nejčastěji se připravuje z krup, hrachu a fazolí a celému chuťovému spektru vládne kvalitní maso (většinou husa). Díky tomuto pokrmu si židovskou kuchyni nejčastěji spojujeme s vůní česneku. Jeho příprava je sice časově náročná a vaše kuchyně bude vonět jako česnekové doupě, ale výsledek vás naprosto uchvátí.

šoulet

Tato fotka pochází z receptu na tradiční šoulet

Latkes

Nenechte se zmást názvem. Tento recept, ačkoliv je jeho jméno nic neříkající, je známý i u nás a každý z nás ho už pravděpodobně někdy ve svém životě jedl. Nejedná se o nic jiného než o naše bramboráky. Tyto smažené placky ze strouhaných brambor se ale nepodávají s dávkou česneku a majoránky. Tradiční latkes se nejčastěji konzumují se zakysanou smetanou a sladkými džemy.

latkes

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Velký bramborákový speciál

Prodlužte si léto s lahodným domácím frappé!

Cuketové hody jsou opět tady – 3 recepty, které musíte zkusit

Domů i na výdejko zdarma! Startuje největší letní akce se Zásilkovnou!

Tapiokové perly – poklad Jižní Ameriky

Doporučujeme