Pokud ještě přemýšlíte, jakou dobrotu upečete své rodině tento víkend, máme pro vás jeden vynikající tip. Potěší určitě i ty z vás, kteří se snažíte udržet si štíhlou linii a vyhýbáte se proto sladkému. Nejedná se sice o žádnou fitness alternativu klasického moučníku, ale místo tučného máslového krému jsme zvolili lehčí a stejně chutnou polevu z avokáda. Tento recept nadchne především milovníky čokoládových dezertů, kteří hledají způsob, jak si zahřešit trochu zdravěji.
Dort je navíc vhodný pro vegany a lze ho udělat i v bezlepkové variantě, pokud používáte bezlepkovou mouku.
Čokoládový dortík s krémem z avokáda
Na těsto budeme potřebovat:
- 2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 a 1/3 hrnku alternativního sladidla (erythritol) nebo klasického cukru krystal
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 a 1/3 hrnku mandlového mléka
- 4 lžíce octa
- 2/3 hrnku oleje
- 2 lžíce holandského kakaa
Na krém budeme potřebovat:
- 2 střední zralá avokáda
- 50 g změklého rostlinného másla
- 40 g datlového sirupu
- 25 g hořké čokolády
- špetka mořské soli
- 1/2 lžičky instantní kávy (zvýrazní čokoládovou chuť)
Postup přípravy:
Do mléka přidáme ocet a necháme ho dostát, dokud nezhrudkovatí. Poté ho smícháme se zbytkem mokrých surovin na dort a ty metlou propracujeme se všemi sypkými ingrediencemi. Vznikne nám hladké tekuté těsto.
Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 °C na 25 minut. My zvolili kvůli tvaru pečení v klasické dortové formě.
Po dopečení necháme korpus vychladnout.
Na krém si jemně rozmixujeme avokáda, změklé máslo a rozpuštěnou čokoládu. Přidáme i ochucovadlo, sůl a kávu a mixujeme, dokud není textura bez hrudek. Polevu necháme na hodinu chladit v lednici.
Dále už rozpůlený korpus promažeme oblíbenou marmeládou a avokádovým krémem a nakonec ho zbytkem polevy celý potřeme a ozdobíme ovocem.
Dejte nám v komentářích vědět, zda jste tuto lahůdku vyzkoušeli, nebo máte teprve v plánu pustit se do pečení. Tak i tak vám a vaší rodině přejeme dobrou chuť.