Dýně jako symbol podzimu patří již tradičně do každého podzimního jídelníčku. Můžete ji péct, zapékat, vařit z ní polévku nebo třeba vychutnat si oblíbené dýňové latté. My se dnes inspirujeme až za velkou louží a vyzkoušíme tradiční dýňový koláč provoněný hřejivým kořením.
Klasické koláče jsou v Americe velmi oblíbenou součástí sladké kuchyně a pro ten dýňový to platí dvojnásob. Je totiž tradiční součástí slavností tabule na Díkůvzdání – svátku, který má zde skoro stejně velký význam jako Vánoce.
Problém zahraničních receptů bohužel občas bývají ingredience. Jelikož je dýňový koláč tak populární, samozřejmě v místních obchodech snadno seženete polotovary, které hospodyňkám pečení usnadňují. Například již hotové těsto a dýňové pyré v konzervě. My si to však nebudeme usnadňovat (a nejen proto, že u nás polotovary budete těžko shánět) a ukuchtíme všechno hezky od píky.
Těsto na koláč
Univerzální máslové těsto, které využijete na všechny druhy koláčů. Mělo by vystačit na 24cm koláčovou formu. Pokud plánujete dělat koláč i s horní krustou z těsta, zdvojnásobte ingredience a rozdělte připravené těsto na dva díly.
Ingredience:
- 160 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru (můžete dát až lžičku a půl pro sladší recepty)
- 140 g chlazeného másla (nakrájeného na malé kostky)
- 3 až 4 lžíce ledové vody, velmi studené
Mouku, sůl a cukr dejte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud se dobře důkladně nepromíchají. Přidejte polovinu kostek másla a párkrát promixujte, poté zopakujte s druhou polovinou másla. Měli byste získat směs, která strukturou připomíná hrubou mouku s menšími kousky másla.
Přidejte dvě polévkové lžíce ledové vody (bez ledu) do misky robotu a opět několikrát promixujte. Za průběžného mixování pomalu dolévejte po malých lžičkách další vodu. Pokud trochu těsta uštípnete a drží pohromadě, je hotové, pokud ne, přidejte ještě trochu vody. Snažte se však omezit vodu na minimum – příliš mnoho vody způsobí, že vaše bude příliš tuhé.
Vyndejte směs z robota na vál, rukama vypracujte těsto a vytvarujte z něj kulatou placku. Těsto propracujte jen natolik, aby se spojilo, měly by být viditelné malé kousky másla.
Poprašte zpracované těsto ze všech stran trochou mouky, zabalte ho do potravinové folie a dejte do lednice na cca hodinu odležet.
Náš tip! Těsto můžete dát i zamrazit na později, v mrazáku by vám mělo vydržet až 1 měsíc.
Dýňové pyré
Z u nás dostupných druhů dýní je na pyré nejlepší tykev obecná nebo máslová dýně. Pyré můžete zamrazit a využít i při dalším vaření, určitě ho lze použít i pro dýňové latté.
Dýni podélně rozpulte, odstraňte semínka s dužinou a obalte každou polovinu alobalem. Dejte na plech a vložte do trouby předehřáté na 165 °C. Pečte cca 1 hodinu nebo do změknutí. Po vyndání nechte trochu zchladnout, vyškrabejte měkkou dužinu a v mixéru rozmixujte do hladkého pyré.
Náplň do koláče
Ingredience:
- 2 velká vejce + 1 větší žloutek
- 110 g třtinového cukru
- 67 g bílého cukru
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- špetka kardamomu
- ½ lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 2 hrnky domácího dýňového pyré
- 1 ½ hrnku smetany ke šlehání (čím tučnější, tím lepší)
Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte hnědý cukr i bílý cukr, sůl, všechno koření, citronovou kůru a důkladně rozmíchejte. Poté vmíchejte dýňové pyré a na závěr smetanu. Šlehejte, dokud není vše dobře promíchané. Směs bude tekutější, ale v troubě by měla krásně ztuhnout.
A jdeme péct!
Před samotným pečením nás čeká ještě několik důležitých úkonů. Vyndejte těsto z lednice a nechte ho cca 10–15 minut vydýchat. Položte ho na pomoučený vál a vyválejte dokulata. Ideální tloušťka je okolo 3 mm. Opatrně těsto přeneste do koláčové formy a přitlačte tak, aby ji kopírovalo. Přebytky těsta na okrajích ořízněte a vytvarujte prsty nebo vidličkou. Před pečením dejte celou formu s těstem alespoň na půl hodiny do mrazáku.
Náš tip! Doporučujeme používat kovové koláčové formy, které jsou méně náchylné na teplotní šoky.
Troubu předehřejte na 220 °C, rošt umístěte do spodní třetiny trouby.
Do zchlazené formy s těstem nalejte dýňovou směs a dejte péct při vyšší teplotě na 15 minut. Poté stáhněte teplotu na 175 °C. Dle hloubky formy se doba pečení pohybuje od 35 až do 60 minut. Zda je koláč hotový si snadno ověříte špičkou nože nebo špejlí – po vložení do středu koláče bude vlhká, ale čistá.
Po dopečení nechte cca 2 hodiny zchladnout a podávejte se šlehačkou (nejlépe domácí).