dýňové latté

Dýňové latté – jedinečná chuť podzimu

Dýňová sezóna je v plném proudu a podzim zase v plné síle. V deštivém počasí a chladu, který se začíná vkrádat pod kabát rozhodně přijde vhod něco pořádného k zahřátí. Ještě než ale zahájíte tu pravou svařákovou sezónu, nenechte si ujít příležitost vyzkoušet originální chuť dýňového latté.

Název Pumpkin spice latté na vás možná doráží i z vývěsních tabulí renomovaných kaváren, zkuste si ale tento poklad uvařit přímo doma – poctivě kořeněný, poctivě dýňový a bez zbytečné hromady cukru. Příprava není vůbec náročná a chuť je opravdu nesrovnatelná!

Co budete potřebovat?

(2 porce)

  • 1 ½ hrnku plnotučného mléka (můžete použít i kokosové nebo mandlové)
  • ½ hrnku vody
  • 2 lžíce domácího dýňového pyré (dýně Hokkaidó nebo English Pie), nebo dle chuti
  • sůl
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého kardamomu (nemusí být)
  • 4 lžičky javorového sirupu (může být i jiné sladidlo), nebo dle chuti
  • 2 šálky espressa
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Jak na to?

Nejdříve si připravte poctivé domácí dýňové pyré. Dýni rozpulte a zbavte ji semínek, oloupejte nakrájejte na větší kusy, jen zlehka osolte. Rozložte kousky dýně na plech na pečicí papír a pečte v troubě do změknutí. Upečenou dýni nechte trochu zchladnout, poté ji rozmixujte ve stolním mixéru na hladké pyré.

Náš tip! Dýňové pyré můžete skladovat až týden v lednici nebo ho dát zamrazit. Určitě se bude hodit i na další podzimní vaření a pečení.

Připravte si espresso. Do rendlíku dejte mléko, vodu, dýňové pyré, všechno koření a javorový sirup. Zlehka zahřejte (nevařte). Metličkou vyšlehejte do hladka, aby se ingredience řádně propojily. Odstavte z plotny, přidejte espresso a vanilkový extrakt a opět důkladně promíchejte. Dochuťte dle preferencí svých chuťových buněk, rozdělte do kávových sklenic a můžete podávat.

Náš tip! Pro luxusní požitek z kávy můžete navrch přidat trochu domácí šlehačky a špetku skořice nebo muškátového oříšku.

dýňové latté



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Gabriela

Ve 4Home působí už od roku 2011 a na svědomí má snad tisíce produktových textů. Nejraději ale píše inspirativní články právě sem do naší Kavárny.

Nejnovější příspěvky

Zbavte se octomilek jednoduchou domácí pastí

Jak zazimovat muškáty

Extra vláčný cuketový perník

Recept na těstoviny s dýňovou omáčkou

Velký bramborákový speciál

Doporučujeme