podzimní polévky

Tipy na 3 krémové podzimní polévky

Podzim je v plném proudu a i počasí nám dává vědět, že se blíží chladné měsíce. Proto je na čase vyměnit studené večeře za něco hřejivého do bříška. A co jednoduššího a levnějšího než polévku bychom si mohli připravit? Nechte se inspirovat našimi tipy na 3 hřejivé podzimní polévky, které vám vykouzlí úsměv na tváři!

Mrkvová polévka se zázvorem

Ingredience: 
(na 5 porcí) 

  • 6 velkých mrkví
  • zázvor ve velikosti palce
  • 2 střední brambory
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

Mrkev si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Taktéž oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kostky. Zázvor zbavíme slupky a nastrouháme ho.

Mezitím si na másle osmažíme jemně pokrájenou cibulku. Necháme ji zesklovatět a přidáme k ní mrkev, brambor a nastrouhaný zázvor. Chvíli opékáme a následně zasypeme moukou. Jíška se musí hezky rozvonět, tudíž ji necháme trochu přichytit. Poté základ zalijeme vývarem (takové množství, aby zelenina byla ponořená) a přidáme sůl a pepř.

Polévku vaříme do změknutí zeleniny. Následně ji rozmixujeme v hladký krém. Na chuť můžeme přidat čerstvý koriandr.

mrkvová polévka

Vynikající fazolkový krém

Ingredience:
(na 4 porce) 

  • 1 balení zelených fazolek (300 g)
  • 1 smetana na vaření
  • palice česneku
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

Palici česneku si rozkrojíme a obě půlky zakápnuté olivovým olejem a zabalené do alobalu dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na 30 min.

Mezitím si na másle osmažíme mražené zelené fazolky, osolíme je a opepříme. Když se začnou hezky přichytávat, zasypeme je moukou, kterou necháme rozvonět. Následně základ zalijeme vývarem a vše vaříme do změknutí.

Polévku rozmixujeme v hladký krém, který zjemníme smetanou. Upečený česnek, který jsme nechali zchladnout vymačkáme přímo z palice do hotové polévky. Znovu ji trochu pomixujeme, aby v krému nezůstaly žádné hrudky a dochutíme ji solí a pepřem.

Servírujeme s opečenými krutóny či houstičkou.

fazolkový krém

 

Kari dýňová polévka

Ingredience:
(na 4 porce) 

  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 nasekaná cibule
  • kousek nastrouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 1 lžíce kari
  • 1,5 kg dýňové dužiny (na kostky)
  • 2 – 3 pokrájená jablka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • citronová šťáva
  • zakysaná smetana

Postup přípravy: 

Na másle si osmahneme cibuli, česnek a zázvor, dokud cibule nezesklovatí. Posypeme kari kořením a necháme rozvonět. Postupně do směsi přidáváme dýňovou dužinu a jablka a společně je trochu opékáme. V neposlední řadě zalijeme základ vývarem a necháme vařit na mírném plameni 30 – 40 minut. Pokud už kostky dýně dostatečně změkly, můžeme polévku rozmixovat a dochutit solí a citronovou šťávou.

Servírujeme zakápnuté smetanou a posypané dýňovými semínky. Můžeme přidat i opečené krutóny.

dýňová polévka



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Tip na nedělní oběd: spaghetti carbonara

Jak se účinně zbavit kruhů pod očima

„Opilé“ horké čokolády pro dokonalé zimní zahřátí

Jak si (ne)tradičně užít Silvestr

Naše tipy na last minute vánoční dárky

Doporučujeme