Chybí vám v jídelníčku dostatek zeleniny? Chcete nějakým kreativním způsobem ozvláštnit váš nedělní oběd? Není problém! Dnes jsme si pro vás připravili vynikající recept na kapustové závitky plněné mletým masem. Příprava vám zabere 45 min a zvládnou ji i úplní začátečníci.
Co potřebujeme:
- 1 velkou kapustu
- 2 střední cibule
- 4 mrkve
- 2 červené papriky
- 4 stroužky česneku
- petrželku
- 400 g mletého masa
- plechovku rajčatového protlaku
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžičku sladké papriky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- hladkou mouku (na zahuštění omáčky)
- sůl a pepř
Jak na to:
Kapustu si rozdělíme na jednotlivé listy, které následně povaříme ponořené v osolené vařící vodě cca 5 min. Poté je necháme okapat a odstraníme z nich tvrdé části.
Na oleji si osmažíme 1 jemně nakrájenou cibuli. Poté přidáme na malé kostky nakrájené mrkve a papriky. Osolíme a necháme změknout. Do směsi nakonec přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, sójovou omáčku a lžičku rajčatového protlaku, který necháme na mírném plamenu rozvonět. Nyní je čas do základu přidat maso. Dobře směs promícháme a necháme dusit i se šťávou, dokud maso nezměkne. Nakonec přidáme jemně nasekanou petrželku a máme náplň hotovou.
Do prostředku listu dáme asi 1 až 2 lžíce náplně, ze které uděláme váleček. Poté list společně s masovou směsí zarolujeme jako burrito nebo vietnamský závitek. Hotové rolky naskládáme do vymazaného pekáče a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C.
Ve vedlejším hrnci si mezitím uděláme omáčku. Jednu jemně nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do sklovata. Přidáme lžičku sladké papriky a zbytek rajčatového protlaku. Ten opékáme do rozvonění. Stejně tak přidáme ke směsi mouku a zase zlehka osmažíme. Poté zalijeme základ zeleninovým vývarem a necháme probublat společně se dvěma bobkovými listy. Dochutíme solí a pepřem. Když začne tekutina houstnout, stáhneme z plotny, vyndáme bobkové listy a rozmichujeme tyčovým mixérem.
Když začnou být rolky v troubě ze všech stran pěkně zlaté, zalijeme je trochou připravené omáčky a necháme ještě posledních pár minut péct. Poté je vyndáme z trouby a jsou připravené na servírování. Můžete si je dát jen tak samotné s omáčkou, nebo k nim přidat čerstvě uvařenou rýži. Dobrou chuť!