dezerty z dýně

Sezóna dýní je tady – 3 podzimní dezerty z dýně, které zvládne každý

Mnoho z nás se na toto období těší celý rok, a když konečně nastane, nějak nevíme, co si s dýněmi skutečně počít. Nakonec to většinou dopadá tak, že všechny vypěstované či koupené dýně skončí jako dekorace. Pokud už vás unavuje neustále vařit jen dýňovou polévku, máme pro vás 3 dokonalé recepty z dýně, které zvládne i naprostý začátečník. Tentokrát se podíváme, jak se dá tato skvělá surovina využít na sladko.

Proč je dýně perfektní ingrediencí do moučníku:

  • je přirozeně sladká a není proto třeba do dezertu přidávat přebytečný cukr
  • má fantastické barvící schopnosti
  • díky ní je výsledný moučník extra vláčný a jemný
  • její dužina obsahuje velké množství vitamínů a minerálů
  • jelikož je složena z 90 % z vody, je také skvělou nízkokalorickou surovinou

Podzimní dýňové muffiny

Ingredience: 

  • 420 g dýňového pyré
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1 a 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 nakrájené hořké čokolády

Postup přípravy: 

Přes síto prosejeme veškeré sypké ingredience. Ve vedlejší míse smícháme ingredience mokré. Propracujeme spolu obě dvě směsi, do který přidáme čokoládu a těsto rozdělíme do muffinových formiček. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 22 – 24 minut.

dýňové muffiny

Dokonalý dýňový chlebíček

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku bílého jogurtu
  • 2 střední vejce
  • 2/3 hrnku javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • pekanové ořechy a dýňová semínka

Postup přípravy: 

Dýňové pyré smícháme s ostatními mokrými ingrediencemi. Stejně tak smícháme veškeré sypké suroviny. Obě směsi spolu propracujeme metlou a nalijeme do formy na chlebíček. Vršek posypeme nasekanými pekanovými ořechy a dýňovými semínky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 60 minut. Kontrolujeme, aby se nám vršek nespálil – případně chlebík přikryjeme alobalem.

dýňový chlebíček

Skořicoví šneci s dýní

Suroviny na těsto: 

  • 450 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžička mletého muškátového oříšku
  • 250 g dýně hokkaido
  • 3 lžíce vody
  • 50 ml rostlinného oleje

Suroviny na náplň: 

  • 100 g dýně hokkaido
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 80 ml kokosového oleje
  • 2 lžičky skořice

Postup přípravy: 

Nejprve si uvaříme oloupanou a nakrájenou dýni ve vodě a vytvoříme z ní pyré. V teplém mléce rozpustíme droždí s trochou cukru a lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Ten po 15 minutách vlijeme do zbytku sypkých surovin. K nim následně přimícháme pyré z 250 g dýně, olej a vodu. Vypracujeme pevné těsto a dáme ho na 45 minut kynout.

Během čekání smícháme zbytek pyré (ze 100 g dýně) s kokosovým olejem, cukrem a skořicí. Vytvoříme tak směs, kterou budeme plnit šneky. Necháme odležet v lednici.

Vykynuté těsto lehce prohněteme a rozválíme na velký plát, který potřeme naší směsí a zatočíme do rolky. Z ní následně krájíme asi 3 cm tlusté šneky, které skládáme do vymazaného pekáče.

Pečeme je v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.

skořicoví šneci



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Jak na dokonalý velikonoční mazanec

Jsou bylinky ze supermarketu doma odsouzené k záhubě?

Vysavač na okna: pomocník nejen pro jarní úklid

Víkendový recept na lahodný čokoládový dortík s krémem z avokáda

Jíte skutečně zdravěji? Podívejte se, kde možná děláte chyby

Doporučujeme