Mnoho z nás se na toto období těší celý rok, a když konečně nastane, nějak nevíme, co si s dýněmi skutečně počít. Nakonec to většinou dopadá tak, že všechny vypěstované či koupené dýně skončí jako dekorace. Pokud už vás unavuje neustále vařit jen dýňovou polévku, máme pro vás 3 dokonalé recepty z dýně, které zvládne i naprostý začátečník. Tentokrát se podíváme, jak se dá tato skvělá surovina využít na sladko.
Proč je dýně perfektní ingrediencí do moučníku:
- je přirozeně sladká a není proto třeba do dezertu přidávat přebytečný cukr
- má fantastické barvící schopnosti
- díky ní je výsledný moučník extra vláčný a jemný
- její dužina obsahuje velké množství vitamínů a minerálů
- jelikož je složena z 90 % z vody, je také skvělou nízkokalorickou surovinou
Podzimní dýňové muffiny
Ingredience:
- 420 g dýňového pyré
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 1 a 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 nakrájené hořké čokolády
Postup přípravy:
Přes síto prosejeme veškeré sypké ingredience. Ve vedlejší míse smícháme ingredience mokré. Propracujeme spolu obě dvě směsi, do který přidáme čokoládu a těsto rozdělíme do muffinových formiček. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 22 – 24 minut.
Dokonalý dýňový chlebíček
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré
- 1/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku bílého jogurtu
- 2 střední vejce
- 2/3 hrnku javorového sirupu nebo medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička skořice
- 1 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- pekanové ořechy a dýňová semínka
Postup přípravy:
Dýňové pyré smícháme s ostatními mokrými ingrediencemi. Stejně tak smícháme veškeré sypké suroviny. Obě směsi spolu propracujeme metlou a nalijeme do formy na chlebíček. Vršek posypeme nasekanými pekanovými ořechy a dýňovými semínky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 60 minut. Kontrolujeme, aby se nám vršek nespálil – případně chlebík přikryjeme alobalem.
Skořicoví šneci s dýní
Suroviny na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžička mletého muškátového oříšku
- 250 g dýně hokkaido
- 3 lžíce vody
- 50 ml rostlinného oleje
Suroviny na náplň:
- 100 g dýně hokkaido
- 3 lžíce třtinového cukru
- 80 ml kokosového oleje
- 2 lžičky skořice
Postup přípravy:
Nejprve si uvaříme oloupanou a nakrájenou dýni ve vodě a vytvoříme z ní pyré. V teplém mléce rozpustíme droždí s trochou cukru a lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Ten po 15 minutách vlijeme do zbytku sypkých surovin. K nim následně přimícháme pyré z 250 g dýně, olej a vodu. Vypracujeme pevné těsto a dáme ho na 45 minut kynout.
Během čekání smícháme zbytek pyré (ze 100 g dýně) s kokosovým olejem, cukrem a skořicí. Vytvoříme tak směs, kterou budeme plnit šneky. Necháme odležet v lednici.
Vykynuté těsto lehce prohněteme a rozválíme na velký plát, který potřeme naší směsí a zatočíme do rolky. Z ní následně krájíme asi 3 cm tlusté šneky, které skládáme do vymazaného pekáče.
Pečeme je v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.