Udržet si štíhlou linii je velký boj, zvlášť, když se při návštěvách u babičky neubráníme hříšnému mlsání, které nám podstrojuje. Taky občas uroníte slzu, když na stole vidíte všechny dobroty, které jsou vám při dietě zapovězeny? S těmito situacemi jsme ale skoncovali jednou pro vždy!
Přepsali jsme pro vás nejlepší recepty na klasické české pochutiny tak, aby neohrozily váš dietní plán. Uvidíte, že je od běžných nezdravých receptů nerozeznáte. Garantujeme, že na vás dýchne nostalgie a tyto recepty vás vrátí do dob prázdnin u babičky na chalupě.
Lahodný švestkový koláč s drobenkou
Těsto:
- 2 kelímky bílého jogurtu (1 kelímek = 150 g)
- 1 kelímek třtinového nebo kokosového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 2 kelímky hladké mouky
- 1 kelímek celozrnné mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- čerstvé nebo mražené švestky
Drobenka:
- 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
- 3/4 celozrnné mouky
- 1/4 hrnku třtinového cukru (podle kyselosti švestek)
- 60 g másla
- hrst mandlí
Postup přípravy:
Všechny mokré ingredience smícháme v jedné míse do úplného sjednocení těsta. V druhé míse připravíme drobenku z vloček, mouky, cukru, másla a mandlí mnutím těsta mezi prsty. Do oddělené nádoby prosejeme přes síto sypké suroviny a smícháme je s mokrou směsí. Vše důkladně vymícháme vařečkou. Nakonec do směsi zapracujeme 2 vejce, až vznikne hutné těsto. Takto vzniklou směs nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a poklademe povrch přepůlenými švestkami. Na těsto rovnoměrně nasypeme vytvořenou drobenku a pečeme v troubě cca 45 minut na 180 °C.
Náš tip: Pokud vás už nebaví zdlouhavé hnětení těsta, okouzlí vás naše nabídka kuchyňských robotů. Uvidíte, že práce s těstem nikdy nebyla jednodušší!
Omáčka na paprice s cizrnou
Ingredience:
- 1 plechovka (425 ml) uvařené cizrny
- 2 střední cibule
- 3 lžičky sladké papriky
- sůl a pepř na dochucení
- 1 l zeleninového vývaru
- sojová smetana
Postup přípravy:
Na vodě nebo trošce oleje osmažíme cibulku dozlatova. Zasypeme ji sladkou paprikou, necháme rozvonět a směs podlijeme vývarem. Cibuli vaříme do změknutí a omáčku následně rozmixujeme ve výkonném mixéru. Pokud máte rádi ještě jemnější konzistenci, směs přelijte přes síto. Omáčku přelijeme zpátky do hrnce, dochutíme solí a pepřem a přidáme plechovku zcezené cizrny. Společně probubláme a nakonec zjemníme sojovou smetanou. Servírujeme s rýží, knedlíkem nebo bulgurem.
Fit makové koláče
Těsto:
- 350 g hladké špaldové mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 220 ml vlažného rýžového mléka
- 5 g sušeného droždí
- 40 g třtinového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 150 g mletého máku
- 2 lžíce měkkého tvarohu
- 2,5 lžíce medu
- 3 lžíce rýžového mléka
Na potření:
- 1 – 2 vejce
- třtinový cukr
Postup přípravy:
Těsto vypracujeme ručně nebo v kuchyňském robotu a necháme ho asi hodinu kynout na teplém místě, mezitím si smícháme suroviny na náplň. Z těsta tvarujeme menší kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky následně zploštíme přimáčknutím dna sklenice, aby vznikla placka s okrajem cca 1 cm. Necháme je na plechu ještě trochu nakynout a těsto plníme makovou směsí. Připravené koláčky potřeme vejcem a pečeme 15 minut na 160 °C do zezlátnutí.
Věděli jste, že…? Nenajdete v říši rostlinných a živočišných produktů potravinu bohatější na vápník, než je mák. Obsahuje dokonce až 12x více vápníku než živočišné mléko!
Gulášová polévka s tofu
Ingredience:
- 1 balíček uzeného tofu
- 2 mrkve
- 3 střední brambory
- 1 cibule
- 1 litr vody nebo vývaru
- kousek celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté papriky (sladké)
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl, pepř, majoránka, petrželka
Postup přípravy:
Nadrobené tofu si osmažíme na cibulce společně s nakrájenou kořenovou zeleninou. Na voňavou směs nasypeme mletou papriku, sůl a kmín a krátce orestujeme. Vše následně podlijeme vodou či vývarem a přidáme na kostky nakrájené brambory. 1 bramboru si zvlášť uvaříme a rozmixujeme na kaši, kterou později zahustíme polévku. Směs necháme vařit do změknutí zeleniny, dochutíme kořením, prolisovaným česnekem a zahustíme dle chuti bramborovou kašičkou.