Sezóna bezu už je opět tady a láká nás vyrazit na lov těchto voňavých květů. Pokud jste milovníci kupovaného bezového sirupu a chcete supermarketovou variantu nahradit za domácí, máme pro vás tento recept. Ačkoliv vám příprava šťávy zabere více času, do práce můžete zapojit i své nejmenší a zabavíte tím celou rodinu.
Co potřebujeme:
- 80 větviček (= velkých květů) bezu
- 5 l vody
- 140 g kyseliny citronové
- 4 kg cukru krupice
- 2 nakrájené citrony
Jak na to:
Květy omyjeme a zbavíme nečistot a zalijeme 5 l vychladlé převařené vody. Vmícháme kyselinu citronovou, přidáme na plátky nakrájené citrony a necháme louhovat 24 h.
Po 24 h bezinkový výluh přecedíme a 30 min ho za občasného míchání povaříme s cukrem. Vychladlý sirup lijeme do lahví. My použili lahve po rumu a vodce a bylo jich ve výsledku asi 7.
V kombinaci s ledově vychlazenou vodou a mátou je bezový sirup skvělým pomocníkem k osvěžení v parných letních dnech. Vyzkoušeli jste náš recept? Napište nám do komentářů, jak vám chutná!