vánočka

Recept na nejlepší vánočku

Vánoce se k nám blíží nebezpečně rychlým tempem a s nimi i každoroční pečení vánoček. Chcete potěšit svou rodinu tímto lahodným pečivem, ale bojíte se, že ho nezvládnete upéct? Nemějte strach! Připravili jsme si pro vás blbuvzdorný recept na vláčnou vánočku jako od babičky. Do přípravy můžete zapojit i své nejmenší a užít si pravou vánoční rodinnou zábavu.

Co potřebujeme:
(na 1 vánočku)

  • 600 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 g cukru krystal
  • 250 ml teplého mléka
  • 120 g změklého másla
  • 1 celé vejce + 2 žloutky
  • 1/3 hrnku namočených rozinek
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvé citronové kůry
  • 1-2 lžíce mandlových plátků
  • rum na namáčení rozinek
  • vejce na potření

Jak na to: 

Nejprve si připravíme kvásek. Do teplého mléka si rozdrobíme čerstvé droždí a přidáme trochu mouky a cukru z původního množství. Poté ho necháme odležet na teplém místě, dokud hezky nevzejde (cca 15 min).

Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, do které přidáme cukr, sůl, citronovou kůru a následně náš vzešlý kvásek společně se změklým máslem, vejci a žloutky a přes noc v rumu namočenými rozinkami. Všechno spolu smícháme vařečkou a poté hněteme rukama (15 min) nebo v elektrickém hnětači (10 min), dokud nám nevznikne hladké těsto. Pokud vám těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky, ale nepřežeňte to, aby vánočka nebyla moc tuhá!

Vypracované těsto necháme kynout hodinu na teplém místě. Poté ho rukama lehce prohněteme a rozdělíme ho na 7 stejných částí, ze kterých vyválíme asi 30 cm dlouhé hady. Ze 4 hadů upleteme spodní část a ze zbývajících 3 upleteme klasický cop na vrchní část.

Vánočku můžeme plést také z 9 hadů. V tom případě zopakujeme postup, ale na nejvrchnější část si 2 hady pouze společně stočíme.

Spodní část přendáme na plech vyložený pečicím papírem a poté na něj opatrně položíme vrchní část. Připravenou vánočku necháme ještě asi půl hodiny kynout a poté ji pomašlujeme vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C cca 45 min.

Nejtěžší část je určitě čekat, dokud vánočka po dopečení úplně nevychladne, protože se vám zaručeně budou sbíhat sliny. Krásné Vánoce a dobrou chuť!



Komentáře

  1. Zdravím, dobrý recept, peču dle podobného babiččina. Jen mouku napůl hladkou s polohrubou. Ale aby vánočka měla sváteční vůně, doporučuji přidat vánoční koření (pomleté nebo podrcené):

    muškátový oříšek .. trochu
    badyán .. cca 1/3-1/2 kytičky
    anýz … 2 kávové lžičky
    vanilka … 1/2 pytlíku vanilkového cukru

    Peču takto: Troubu na 200st c, vložíme plech spíše do dolní třetiny trouby !
    pečeme cca 10 min, pak stáhneme na 150st C.
    pokud vršek moc tmavne, přijtejeme na vrchu stříškou z alobalu aby se hřbet nepálil
    pečeme cca 45-50 minut dohromady.

    Aby vánočka držela tvar, je možno ji vyztužit před vložením do trouby 3-4 špejlemi, které se zapíchnou od vrchu dolů. Po upečení se vytáhnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Pohodlné nákupy s Klarnou!

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Doporučujeme